APEL VLADE UPUĆEN STARIMA: Penzionerima da namirnice kupuju mlađi!
Foto: Shutterstock

OPREZ

APEL VLADE UPUĆEN STARIMA: Penzionerima da namirnice kupuju mlađi!

Društvo -

Najstariji sugrađani da što manje izlaze iz kuće, a plaćanje računa i kupovinu da prepuste mlađim osobama iz okruženja

Vlada Srbije zamolila je najstarije sugrađane, koji su najugroženija grupa stanovništva, da u najvećoj mogućoj meri povedu računa o sebi i svom zdravlju i savetovala im da što manje izlaze iz kuće i da izbegavaju fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta.

- Ukoliko imate 65 i više godina, strogo vodite računa da što manje izlazite iz kuće. Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta.

Prilikom kijanja i kašljanja pokrijte usta maramicom ili laktom i obavezno operite ruke nakon toga - saopštili su iz Vlade i savetovali penzionere da obavezno koriste masku ili stave deo garderobe preko nosa i usta ukoliko je neophodno da napuste sobu.

- Plaćanje računa, kupovina namirnica i slične situacije predstavljaju radnje za koje se strogo savetuje da ih umesto vas obavi mlađa osoba iz vašeg okruženja - poručili su i dodali da je često pranje ruku, a naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt s metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa. - Budite aktivni i održavajte svakodnevnu rutinu koliko vam to izolovani uslovi dozvoljavaju.

Pratite sve savete i budete u komunikaciji s vašim najbližima. Novonastale okolnosti zahtevaju maksimalnu ozbiljnost, ali je jednako bitno ostati miran i staložen, bez panike i tenzije, koja u ovom trenutku samo može da vam naškodi - poručili su u zvaničnom saopštenju.

Pozovite pomoć

NE IDITE U DOMOVE ZDRAVLJA

U Vladi Srbije su poručili i da je od krucijalnog značaja da se, ukoliko se osete neki simptomi ili druge zdravstvene tegobe, ne ide u dom zdravlja ili bolnicu, već pozovu brojevi telefona specijalno oformljeni za ove potrebe 064/894-52-35 i 011/268-45-66. Ministarstvo zdravlja uvelo je 20 novih telefonskih brojeva, koji se mogu pronaći na sajtu www.covid-19.rs.

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track