LONČAR U PROGRAMU UŽIVO: Da svi uđemo u kuće, da se pridržavamo toga, možda bi ZA 6 NEDELJA BILO GOTOVO!
Foto: Prva printscreen

MINISTAR O NEDISCIPLINI

LONČAR U PROGRAMU UŽIVO: Da svi uđemo u kuće, da se pridržavamo toga, možda bi ZA 6 NEDELJA BILO GOTOVO!

Društvo -

31 pacijent se sasvim dobro oseća i nalazi se na kućnom lečenju, otkrio je ministar Zlatibor Lončar u uključenju na Prvoj tv, sumirajući trenutno stanje zaraženih koronom u Srbiji.

On kaže da ostala 34 pacijenta su na infektivinim odeljenjima, 3 u KC Vojvodine se nalaze na respiratoru, što je ozbiljno stanje, i jedan takav je u Beogradu.

U ovoj situaciji to je očekivano, podvukao je.

- Mi smo u poslednjih 24 sata dobili 1.000 testova iz Kine, i u nedelju smo dobili 1.000 iz SZO. Testovi stižu sve vreme, ali se oni i troše. Trenutno nemamo nikakav problem sa brojem testova - tvrdi ministar.

Na pitanje ko može da se testira, ministar pojašnjava:

- Ne ide na testiranje odmah onaj kod koga se utvrdilo da je bio u kontaktu sa nekim kod koga se utvrdio korona virus. Ako za 15 dana ima bilo kakve simptome, bol u grlu, kašalj, povišenu temperaturu, javlja se lekaru. Mi već tada posumnjamo da on ima simptome korona virusa jer već ima prethodnu anamnezu da je bio u kontatku, Ako je 15 dana kod kuće i nije imao nikakve tegobe, nema razloga da se testira, takav je algoritam, to je preporuka SZO.

Sada je najbitnije da se zbrinu oni koji su hitni slučajevi i njima se pruža pomoć, a svi ostali na putu do bolnice samo mogu da se izlože koroni, kaže Lončar.

- Poštujemo samo ono što je u ovoj fazi najbitnije, da sačuvamo ljudske živote. Molio bih građane da shvate da se nalazimo u momentu gde nam je potrebna solidarnost svih građana. Jedini način da usporimo ovo je da ostanemo u izolaciji, da se uspori, jer ovo ne može niko da zaustavi - kazao je ministar.

Govoreći o pomoći sa strane, ministar je napomenuo da pomoć stiže iz Kine i iz SZO, ali dela za Evropu. Ipak, kako kaže, u ovom smo "sami".

- Mislim da nije dobro da niko licitira šta i kada će biti, svaka država je za sebe, u Italiji je pik krenuo posle 2 nedelje. Ali ako se dešava kao ovo sada, da vas jedva čujem od buke na ulici koja postoji, imamo ozbiljan problem. Da svi uđemo u kuće, da se pridržavamo pravila, možda bi mogli da kažemo 6 nedelja - kazao je ministar odgovarajući na pitanje za koliko bi ovo moglo da se razreši.

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track