SKANDAL: Sredstvo za dezinfekciju ruku prodaju za 800 dinara!
Foto: Beta / Saša Đorđević

OZBILJAN UDAR NA DŽEP GRAĐANA

SKANDAL: Sredstvo za dezinfekciju ruku prodaju za 800 dinara!

Društvo -

Bruka Iako je vanredno stanje i zabranjeno je neosnovano dizanje cena medicinskih proizvoda, pojedine apoteke ih papreno naplaćuju vadeći se na proizvođače i dobavljače

Uprkos vanrednom stanju i naporima Vlade Srbije da zaustavi neosnovano dizanje cena medicinskih proizvoda neophodnih za zaštitu stanovništva tokom epidemije koronavirusa, građani Srbije i dalje u pojedinim apotekama papreno plaćaju zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju, pa je tako jedan potrošač u Beogradu tečnost za dezinfekciju ruku platio čak 800 dinara!

Beograđanin (ime poznato redakciji) u apoteci „Kršenković“ u Beogradu u petak je kupio „dezihend“, sredstvo za dezinfekciju ruku, u ambalaži od jednog litra po ceni od 800 dinara. Nakon što je na internetu proverio cene i saznao da se „dezihend“ može naći i za 455 dinara, slučaj je prijavio tržišnoj inspekciji. A protiv te apoteke, kako saznajemo, bilo je još pet-šest prijava zbog cene tog proizvoda.

foto: Privatna Arhiva

Međutim, u apoteci „Kršenković“ kažu da oni prodaju drugi proizvod - „dezihend N“, koji je skuplji od običnog „dezihenda“ jer sadrži „dodatnu hemijsku supstancu čija je nabavna cena visoka“.

- Dobavljač nas je obavestio da je „dezihend N“ bio spreman za izvoz za tržište Nemačke, ali je zbog zabrane izvoza ponuđen tržištu Srbije i našim građanima. Ovo je trenutno bilo jedino dezinfekciono sredstvo koje smo mogli da nabavimo - kaže za Kurir farmaceutkinja Snežana Živanović iz apoteke „Kršenković“ i dodaje da da bi, da su bili u mogućnosti, nabavili jeftina dezinfekciona sredstva proverenog kvaliteta.

Zakonski propisi

Ona napominje i da ta apoteka poštuje sve zakonske propise kada je u pitanju formiranje cene, u šta se, kako kažu, uverila i inspekcija, koja je u više navrata posetila apoteku.

foto: Privatna Arhiva

Vlada RS je 18. marta zbog kovida-19 ograničila marže svih učesnika u lancu snabdevanja zaštitnom opremom tako da ne prelaze nivo marži tih proizvoda od 5. marta, a otvoren je i novi telefonski broj (011/2699-610) za prijavu trgovaca koji neosnovano dižu cene. Aleksandar Bojičić, načelnik tržišne inspekcije za Beograd, kaže za Kurir da tržišni inspektori svakog dana dobiju između 20 i 30 prijava samo za region prestonice.

Problem u nabavci

- Primili smo i prijavu za ovaj slučaj, ali je ustanovljeno da ovaj proizvod apoteka ranije nije imala u ponudi, pa nije bilo moguće uporediti s maržom od pre 5. marta - kaže Bojičić i dodaje da se veliki broj prijava građana odnosi upravo na povećanje cena sredstava za dezinfekciju i zaštitnih maski.

- Međutim, u najvećem broju slučajeva utvrđeno je da apoteke, kao i dobavljači, nisu dizali cene marži, već da je cena ovih proizvoda rasla zbog povećanja cena u nabaci, pa su tako, primera radi, nabavne cene za maske u jednom trenutku bile 55 dinara, pa 75, pa su porasle na čak 170 dinara - objašnjava Bojičić.

Petar Bogosavljević

UTVRDITI KO SE IGRA LJUDSKIM ŽIVOTIMA

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, kaže za Kurir da državni organi moraju utvrditi ko je u lancu odgovoran za to:

- Mora se utvrditi ko se poigrava ljudskim životima - da li su to apoteke, veledrogerije, uvoznici... U ovim uslovima neosnovano dizanje cena treba da bude krivično delo, a oni koji su dizali cene treba da budu kažnjeni i na osnovu Zakona o zaštiti konkurencije sa do 10 odsto godišnjeg prometa.

Rasim Ljajić

ZABRANA RADA 6 MESECI

foto: Zorana Jevtić

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže za Kurir da tržišna inspekcija po prijavama građana odmah izlazi na teren i obavlja kontrolu:

- Kao i svaka kriza, i ova kod dobrih izvlači ono najbolje, a kod loših ono najgore. Ako se utvrdi da se ne poštuje odluka o ograničenim maržama, predviđene su kazne i do dva miliona dinara, a moguća je i zabrana rada do šest meseci.

200 DINARA JE U PROSEKU KOŠTAO ASEPSOL, A SAD SE PRODAVAO I ZA 850 DINARA MARŽE OGRANIČENE NA:

  • povrće i voće
  • sveže meso
  • maske, plastične sa tekstilnim filterom
  • rukavice, gumene, hirurške i ostale
  • maske papirne
  • varikinu i ostale
  • dezinfektante
  • asepsol
  • alkohol

(Kurir.rs / Foto: Beta / Saša Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track