Najnovije vesti

MAKSIMALAN OPREZ! Iako neće biti kućne izolacije, samoizolacija je OBAVEZNA od 8. marta, EVO OBJAŠNJENJA ŠTA JE ŠTA
Ilustracija, Foto: Shutterstock

BORBA PROTIV EPIDEMIJE

MAKSIMALAN OPREZ! Iako neće biti kućne izolacije, samoizolacija je OBAVEZNA od 8. marta, EVO OBJAŠNJENJA ŠTA JE ŠTA

Društvo

Pacijenti s lakom kliničkom slikom korona virusa od sada će se smeštati na Sajmu, najavio je danas na konferenciji za štampu dr Predrag Kon. To će biti oni ljudi za koje je do sada bila predviđena kućna izolacija.

Važno je znati to da je propisana obavezna izolacija od 14 dana za sve koji su, od 8. marta došli u Srbiju, odnosno 28 dana za sve koji su se vratili iz žarišta koronavirusa, odnosno iz zemalja kao što su Italija, Španija, Kina i sl.

Iako ima nedoumice od kog datuma se primenuju obavezne mere samoizolacije, a Marko Đokić, komandir Policijske stanice Čukarica, za Kurir potvrđuje da je 8. mart dan od kada se primenjuje izolacija i urgira na građane da se pridržavaju ove mere.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Ova nova mera je nametnula pitanje da li sada kućna izolacija prestaje, kao i šta je kućna izolacija, a šta kućna samoizolacija, i ta nova situacija malo je zbunila ljude.

Hajde da to objasnimo.

Idemo redom.

Kućna izolacija

DO SADA JE BILO OVAKO: Kućna izolacija je izolacija u okviru doma, kada se oboleli koji je pozitivan na korona virus, smeštao u sobu u svojoj kući, gde ga samo jedna osoba iz porodice obilazi i pomaže mu, sa posebnim merama zaštite. Oboleli je sve dok ima blažu kliničku sliku u svojoj kući, a ukoliko razvije težu kliničku sliku,ako mu se stanje pogorša, onda biva hospitalizovan.

SADA ĆE BITI OVAKO: Kućna izolacija prestaje. Svi pacijenti koji su pozitivni na korona virus sa blažim simptomima smeštaju se u kolektivni smeštaj, na Sajmu na primer.

ZAŠTO SE TO MENJA: Dr Kon je danas objasnio da je iskustvo pokazalo da je u kućnoj izolaciji ipak dolazilo do zaražavanja i da je to u osnovi jako teško sprovesti. Ovim se širenje zaraze obuzdava.

Kućna samoizolacija

ONA I DALJE POSTOJI: Ovde je reč o izolaciji u kući svih koji su bili u kontaktu sa obolelim na dve nedelje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić, Ana Paunković

Da podsetimo šta je dr Kon danas rekao.

- Kućna izolacija prestaje, ali kućna samoizolacija ne prestaje, to nije isto. Možda vama zvuči isto, ali kućna izolacija se sprovodi u odnosu na nekog ko je oboleo i ko je pozitivan, a kućna samoizolacija je zaštitna i služi za one koji su bili u kontaktu sa tim obolelim, i to će ostati kao što je bilo - rekao je danas dr Kon.

Dodao je i da su od stručnjaka iz Kine dobili uveravanja da bi i ti ljudi, koji su bili u kontaktu sa obolelim, trebalo da idu u dodatni karantin, gde bi svako bio posebno u sobi, zaključan u periodu od dve nedelje, ali, kako je rekao, mi to ne možemo da obezbedimo i ne bi bilo prihvatljivo.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...