SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ ZA KURIR: Želim da nam u izolaciji poraste natalitet!
Foto: Zorana Jevtić

Intervju

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ ZA KURIR: Želim da nam u izolaciji poraste natalitet!

Društvo -

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i neuropsihijatar, dane provodi u kućnoj izolaciji jer ima 68 godina, a sad savetuje Srbe kako da sa što manje stresa prođu kroz epidemiju koronavirusa.

Kome najteže pada izolacija?

- Na neke to deluje fobično, mogu se osećati u izvesnom smislu zarobljeno. Ali da bismo imali život u kojem ćemo ponovo imati socijalnu komunikaciju, moramo prvo da ga sačuvamo. Ta ljubav i nagon prema životu moraju da prevladaju.

Šta da urade kada osete anksioznost?

- Ako počnu da brinu i razmišljaju: "Eto, sad sam u ovim godinama zatvoren u četiri zida, strašno", onda su sami sebi najveći neprijatelji. To može dovesti do lupanja srca, nepravilnog disanja, grčeva u mišićima, ali i do malih, srednjih ili većih paničnih napada. Oni koji ulaze u takva stanja prvo bi trebalo da nauče da opuste mišiće, da ruke i noge ne budu u grču, da dišu pravilno - 15 minuta dubokog udisanja i izdisanja, a potom i da prisile sebe da misle na nešto konkretno, ali emotivno neutralno.

Šta još pomaže u psihičkom konsolidovanju?

- Uvek možemo da pozovemo nekog s kim se dugo nismo čuli, a ko nam je prijatan, da pročitamo nekoliko tekstova koji će da skrenu pažnju, da uradimo neke kućne poslove, kao na primer da odvojimo kašičice za goste od onih koje svaki dan koristimo i slično.

U Kini je u vreme izolacije porastao broj raskida brakova i veza. Treba li da očekujemo isti scenario?

- Često se dešava da partneri koji su godinama u zajednici provode malo vremena zajedno preko dana, pa duži zajednički boravak može otvoriti pitanja za koje nije bilo vremena. Sposobnost tolerancije ljudi u izolaciji je manja jer nemaju zadovoljene uobičajene radne, emotivne i druge potrebe. Impulsivnost i loša kontrola sopstvenog osećaja neugodnosti mogu isprovocirati neke akumulirane probleme.

Mnogi se Srbi pak šale da je izolacija spas za natalitet?

- Neće me čuditi da broj novorođenih beba bude i nešto veći. U ovakvim okolnostima ima više i ljubavi i mržnje. Volela bih da nam poraste natalitet. Ali ne da u tom segmentu ličimo na Kineze, već u pogledu discipline suzbijanja epidemije.

Kako objašnjavate to što mnogi krše propisanu samoizolaciju i policijski čas?

- Onaj ko se još nije suočio s tim da mu je život u opasnosti, kao i život onih koje najviše voli, nema fiziološku dozu straha. Osobe koje se bahato odnose prema merama stručnjaka nisu svesne opasnosti, nemaju dovoljnu zdravstvenu kulturu i pismenost.

Šta je s onima koji su znali da su zaraženi, ali su nastavili da rade i da se viđaju s ljudima?

- To što neko pouzdano zna da je pozitivan na koronu, a ide u kafić i kod prijatelja i širi viremičnost, to je strašna bahatost i sebičnost. I treba da snosi sankcije.

Mnoge firme se zatvaraju, mnogi ostaju bez posla... Šta će vaše ministarstvo uraditi tim povodom?

- Izazov u ovoj borbi je i očuvanje čoveka koji će sutra biti nosilac daljeg života. Imaću posebne aktivnosti vezane za finansijski opstanak porodice. Najbitnije je da poslodavac sačuva svog radnika, posebno ako je roditelj. Apelujemo stalno da se ljudima ne daju otkazi, ali kod privatnih firmi, za razliku od državnih, možete samo molbom uticati na savest poslodavaca. Najbitnije je da se što pre završi epidemija. U Srbiji je bilo ratova, poplava, zla vremena su nas retko zaobilazila... I uvek smo uspevali da se oporavimo, kao što ćemo i sada, samo da imamo što manje žrtava epidemije.

Kako izgleda voditi kabinet u kućnim uslovima?

- Isto radim, samo ne izlazim iz kuće. Sa kabinetom analiziram sve materijale pristigle iz Kine i objavljujemo na našem sajtu. Među prvima smo objavili ono važno za trudnice - nisu u većem riziku, niti trenutno postoje parametri koji ukazuju na to da korona ima štetan uticaj na plod. Naš psiholog od kuće daje savete i 24 sata je dostupan. Prihvatila sam i poziv premijerke da pomažem u štabu za zdravlje od kuće.

Koliko vam smeta ograničeno kretanje?

- Ograničenje kretanja sam shvatila kao najveći stepen stručne ljubavi prema svom životu. Provodim vreme sa suprugom i mamom, ali se trudimo da i u dnevnom boravku budemo na distanci. Neobično mi je što sada mogu čak i da skuvam i ručak. Usred radnog vremena mogu da prođem kroz kuću i da primetim da nije baš svaka fioka najbolje sređena, pa da napravim red. Jedna rođaka nam donosi iz radnje sve što je potrebno.

I moj sin je u izolaciji Kako vam je sin, koji je ginekolog u Lisabonu? - On je u izolaciji jer je pregledao pacijentkinju koja je došla iz Francuske, a ispostavilo se kasnije da ima koronu. Intimno sam bila očajna, a njemu rekla da je izabrao profesiju bola i ponosa i da se priseti radosti kad uspešno završi tešku operaciju ili kad učestvuje u rađanju novog života.

Neumorna Na stolu "Bludni sin" i izveštaji iz Kine Da li čitanje i muzika pomažu u doba korone? - Veoma. Treba slušati muziku koja prija mentalitetu čoveka i odabrati knjige koje zaista interesuju pojedinca. Ponovo čitam "Bludnog sina" od Čarlsa Bukovskog, ali sto mi je pun izveštaja kineskih stručnjaka o koroni...

foto: Kurir
foto: Zorana Jevtić

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja