BLIZANCI U PRVIM BORBENIM REDOVIMA U KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ: Gledaju smrti u oči i bore se za živote pacijenata (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram

MARKO I MILOŠ IZ SMEDEREVA

BLIZANCI U PRVIM BORBENIM REDOVIMA U KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ: Gledaju smrti u oči i bore se za živote pacijenata (FOTO)

Društvo -

Blizanci iz Smedereva Marko i Miloš Simić su medicinski tehničari korona centra KBC "Dr Dragiša Mišović Dedinje".

Marka i Miloša ne muče muke nekih njihovih vršnjaka - što ne mogu u kafić, da igraju basket, što mora vanredno da sede u toplim sobama, igraju video igrice, gledaju filmove i bore se protiv dosade, jer se oni danonoćno bore protiv nevidljivog neprijatelja.

"Borimo se protiv nevidljivog neprijatelja, koji vreba svaku našu grešku. Ako pogrešimo savladaće i nas, a onda više nećemo moći da se borimo za naše pacijente", kaže Marko na početku razgovora za "Novosti", a nadovezuje se Miloš:

"Ne mogu reći da straha nema. Prisutan je u onoj najtačnijom meri, da nas drži na oprezu. Nema opuštanja, morate biti fokusirani svakog momenta na pacijente i na sebe. To je dvostruka bitka".

#ostanikodkuće

Објава коју дели Marko Simić (@marko.simicc) дана

Na licima pacijenata vide ono što kod sebe pokušavaju da prikriju i nađu mu meru - strah.

"Pacijenti na našim licima traže odgovore, ne žele da vide zabrinutost već optimizam i ohrabrenje. U teškim trenucima nekada je reć delotvornija od leka", u glas poručuju braća.

Ne kriju kako je bilo teško pre ulaska u kovid centar, kao u ratnu zonu, navići se na punu ratnu opremu.

"U početku je bilo jezivo teško, sada smo se delimično privikli. Ipak osam sati u skafanderima sa maskama i naočarima, potrebna je ogromna koncentracija da se to izdrži. Kad dođe kraj smene ne mariš ni za žuljeve ni za ožiljke na licu, konačno normalno dišeš. Kao ponovo rođen".

MAJKA ZABRINUTA I PONOSNA

Majka im je istovremeno zabrinuta i ponosna. ">Ne boje se i ne žale, samo sa njihovog umornog lica mogu da pročitam sve. Ne mogu da krijem, jesam zabrinuta. Ne jedem i ne spavam kad ih ispratim na posao, ali mi je srce puno kad vidim sa koliko empatije brinu o ljuidima - kaže Sanja Simić.

Marko i Miloš svedoče da svi u kovid centru funkcionišu kao tim, gde od snage svake karike u lancu zavisi pobeda nad neprijateljem.

"Ni mnogo iskusnije i straije kolege nisu se susrele sa ovakvom situacijom. Nekada nije bitno ni radno vreme, ne merimo satima tu predanost. Svi se daju, rade požrtvovano i predano. Ova kriza nas je zbližila. Više nismo samo kolege, već smo postali prijatelji, porodica. To je recept za pobedu", dodaju braća i jasno poručuju da ne smatraju da su heroji.

Ovo nije posao, ovo je život

"Sve ovo jeste veliki izazov i teret, ali i ogromna škola za nas i životna i profesionalna. I za nas ovo nije posao, već stil života", zaključuju Miloš i Marko.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track