BESPLATNA PSIHOTERAPIJSKA PODRŠKA U KRIZI: Stručnjaci će pomoć i razgovore pružati mesecima nakon koronavirusa
Foto: Profimedia

Značajno

BESPLATNA PSIHOTERAPIJSKA PODRŠKA U KRIZI: Stručnjaci će pomoć i razgovore pružati mesecima nakon koronavirusa

Društvo -

Građani mogu razgovarati sa psihoterapeutima preko besplatnog poziva na 19833 od 15-21 sat

Više od 400 srpskih psihoterapeuta od 24. marta nudi i pruža besplatnu psihoterapijsku podršku građanima Srbije. Sa tom praksom neće prestati i nakon krize sa koronavirusom.

Do sada je ovu vrstu pomoći zatražilo više stotina građana iz čitave Srbije, a koji se suočavaju sa neprijatnim osećanjima koje je donela sama epidemija i mere fizičkog distanciranja i izolacije. Poznato je da situacija oko epidemije pored fizičkog zdravlja narušava i mentalno zdravlje, tako da su intervencije u krizi veoma važne za smanjenje posledica po mentalno zdravlje stanovništva. Akciju je pokrenuo Savez psihoterapeuta Srbije koji okuplja 28 udruženja različitih naučno priznatih psihoterapijskih škola. Ovu akciju je podržalo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija tako da građani od 16. aprila mogu ostvariti kontakt sa psihoterapeutima preko besplatnog poziva na 19833 od 15-21 sat. Pored besplatnog telefonskog poziva, kontakt sa psihoterapeutom je moguće ostvariti preko aplikacije koju je osmislio tim domaćih IT stručnjaka a koja se nalazi na sajtu podrskapsihoterapeuta.com . Razvoj ove aplikacije je podržalo Ministarstvo za inovacije. Na sajtu Saveza psihoterapeuta se nalazi spisak svih psihoterapeuta-volontera koji zainteresovani mogu preuzeti (savezpsihoterapeuta.org) ukoliko žele da pronađu psihoterapeuta koji se nalazi u njihovom mestu stanovanja. Pored imena svakog od 400 psihoterapeuta navedeni su termini kada je dostupan, kao i način kontakta. Ova akcija će trajati i nekoliko meseci nakon okončanja epidemije jer je poznato da tek nakon opuštanja mogu nastati znaci narušenog mentalnog zdravlja.

foto: Profimedia

Savez psihoterapeuta Srbije poziva sve građane koji žele da razgovaraju sa stručnim licem o svojim emotivnim problemima i stanjima da iskoriste ovu mogućnost i da bez osećanja straha ili stida kontaktiraju psihoterapeute jer je danas razgovor potreban svakome.

Psihoterapeuti pružaju usluge u skladu sa svojim etičkim kodeksom, a građani koji se jave zadržavaju anonimnost.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track