POČELA ONLAJN PROBA POLAGANJA MALE MATURE: Desankina Strepnja namučila osmake
Foto: Shutterstock

Znanje

POČELA ONLAJN PROBA POLAGANJA MALE MATURE: Desankina Strepnja namučila osmake

Društvo -

Mnogima je juče bilo neobično što test rade onlajn, a pojedinci su imali problema pri logovanju na platformu, kao i pri učitavanju zadataka

Učenici osmog razreda juče su rešavanjem testa iz srpskog jezika počeli onlajn probu polaganja male mature, danas će rešavati zadatke iz matematike, a u petak iz kombinovanog testa.

Svaki test je učenicima na raspolaganju 12 sati, od osam ujutru do 20 časova, kako bi mogli da mu pristupe u vreme kad tehnički ili porodični uslovi dozvoljavaju. Kada pristupe testu, imaju 60 minuta za rešavanje, dok je za zadatke iz matematike predviđeno 90 minuta.

Mnogima je juče bilo neobično što test rade onlajn, a pojedinci su imali problema pri logovanju na platformu, kao i pri učitavanju zadataka.

Za S. G., učenicu osmog razreda Osnovne škole „Josif Pančić“, test iz srpskog bio je lak, ali joj je problem pravilo učitavanje zadataka, koje je trajalo i do pet minuta.

- Književnost je bila zastupljenija od gramatike. Sve sam uradila. Bilo je da se odredi koja je književna vrsta u pitanju, epika, lirika ili drama, koje delo je napisao Petar Kočić... Najteže mi je bilo da protumačim, dok čitam „Strepnju“ Desanke Maksimović, zašto svaka strofa počinje istim rečima. Nisam prepisivala, jer nema svrhe, a znam da su mnogi to radili - rekla nam je S. G.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je juče oko 12.30 časova došlo do preopterećenja, jer se većina učenika ulogovala, ali da je problem brzo rešen. Povratnu informaciju o rezultatima testa učenici mogu da vide posle 20 časova.

Kurir.rs/ M. B. Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track