DOKTORKA DARIJA OBJASNILA VELIKI BROJ PREMINULIH JUČE: Ovo nikako ne smemo da dozvolimo da nam se subota ne bi ponovila
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

MORAĆEMO DA NAUČIMO DA ŽIVIMO S KORONOM

DOKTORKA DARIJA OBJASNILA VELIKI BROJ PREMINULIH JUČE: Ovo nikako ne smemo da dozvolimo da nam se subota ne bi ponovila

Društvo -

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da bi broj žrtava epidemije bio mnogo veći da nisu uvedene mere.

"Uspeli smo da zaustavimo nagli rast, nije došlo do prevelikog opterećenja zdravstvenog sistema. Sada smo već ušli u osmu nedelju, i epidemija ovakvog tipa čak i da se ništa ne radi ima svoj tok i ne može da traje zauvek. Ali da nisu mere uvedene, broj žrtava bi bio nemerljivo veći", izjavila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" za TV Pink.

Jučerašnji presek stanja doneo je novih sedam smrtnih slučajeva od korone.

"Od sedam smrtnih slučajeva juče njih četiri je iz niškog gerontološkog centra. I ukoliko se dopusti ulazak virusa, svuda može biti slično", upozorila je Kisić Tepavčević.

Ona je navela i pozitivne pokazatelje koji ukazuju da epidemija slabi.

"Procena pozitivnosti je manji od šest posto poslednjih dana. Ali najbolji indirektni pokazatelj je da imamo manji broj pregleda u infektivnim klinikama, manji broj osoba koji se javljaju, a koji zahtevaju uzimanje brisa".

Doktorka je dodala da ćemo morati da naučimo da živimo sa koronom.

"Život mora da se nastavlja i moraćemo da naučimo da živimo sa ovim virusom. Mere su iste kao i u svim respiratornim bolestima. Ovo vreme generalno smanjuje mogućnost svih respiratornih infekcija. Postoje i dokazi da istraživanja pokazuju da kada je toplo vreme da virusi koji se prenose kapljično brže padnu na tlo. Slede nam meseci kada je manja verovatnoća oboljenja sličnih gripu, ali ne treba da zaboravimo na koronu, jer je to sasvim izvesno", zaključila je Kisić Tepavčević.

(Kurir.rs/TV Pink)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track