EPIDEMIJA DIGLA U NEBO CENE NAMIRNICA NA PIJACAMA U BEOGRADU: Voće i povrće skuplji i do 50 odsto
Foto: Kurir/Dušan Stamenković

Korona cenovnik

EPIDEMIJA DIGLA U NEBO CENE NAMIRNICA NA PIJACAMA U BEOGRADU: Voće i povrće skuplji i do 50 odsto

Društvo -

Rekorderi Najviše porasle cene jagoda, crnog luka, paradajza i šargarepe, tikvice pojeftinile

Pijace u Beogradu ponovo su počele da rade, a cene osnovnih životnih namirnica znatno su uvećane, neke čak i do 50 odsto. Prodavci tvrde da je to razumljivo jer su nabavne cene proizvoda takođe veće zbog situacije sa koronavirusom.

foto: Kurir/Dušan Stamenković

Trgovac na pijaci u Mirijevu kaže da je najveći porast cena zabeležen kod jagoda, crnog luka, šargarepe i paradajza. - Kilogram crnog luka ranije ste mogli da kupite i za 60 dinara, a sada je na nekim tezgama 100 dinara. Najniža cena šargarepe bila je 60, a sada je 100 dinara po kilogramu. Najskuplji paradajz bio je 140 dinara, a sada se može naći i za 250 dinara. Drastična je razlika u ceni jagoda, koje se mogu naći za 250, ali i za 500 dinara, što je duplo skuplje - kaže sredovečni prodavac.

Kad je u pitanju povrće, blagi porast cena zabeležen je kod krompira, kupusa i krastavca, dok su cene zelene salate i pasulja ostale iste. - Krompir je bio 70, a sada je 80 dinara po kilogramu. Kupus ste mogli naći za 50-60 dinara, sada je 70 dinara. Pasulj je ostao na 300 dinara, a zelena salata na 50 - kaže mlada prodavačica.

foto: Kurir/Dušan Stamenković

Poskupelo je i voće. Kilogram pomorandži mogli ste kupiti za 170, a sada je i do 200 dinara. Cene jabuka kretale su se između 40 i 100 dinara, a sada su na nekim tezgama i do 120 dinara. Mandarine su koštale 170, a sada su 200 dinara.

Međutim, ima i namirnica koje su pojeftinile - tikvice, koje su koštale 200 dinara, juče su se prodavale za 120 dinara.

Kurir.rs/ D. S. Foto: Kurir/Dušan Stamenković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track