Robijanje novinara sramota za Srbiju

Zbog hapšenja Lasla Šaša reagovali Reporteri bez granica

Robijanje novinara sramota za Srbiju

Društvo -
Kao kandidat za članstvo u EU, vaša zemlja mora da zaštiti novinare i da garantuje slobodu informisanja, smatraju u ovoj internacionalnoj nevladinoj organizaciji

NOVI SAD - Pukla bruka!Reporteri bez granica oštro su osudili odluku da se srpski novinar iz Subotice Laslo Šaš uputi na izdržavanje kazne od 150 dana zatvora po presudi suda koji ga je kaznio jer je u tekstu u Mađar sou navodno uvredio mađarskog desničarskog političara Lasla Torockaija.- Laslovo robijanje je sramota. Ne možete osuditi novinara kao da je počinio krivično delo samo zato što je kritikovao političara. Političari moraju da nauče da otrpe kritiku i da shvate da je to neophodno u demokratiji. Kao kandidat za članstvo u EU, Srbija mora da zaštiti novinare i da garantuje slobodu informisanja. Podržavamo novinarska udruženja u Srbiji koje traže oslobađanje Lasla i urgiraju kod predsednika države Tomislava Nikolića da ga pomiluje - kaže se u saopštenju Reportera bez granica.Sam Šaš je pre dva dana poslao predsedniku Srbije molbu za pomilovanje u kojoj navodi da je „nepravedno osuđen“ i da kaznu nije platio jer nema siguran izvor prihoda, već živi od novinarskih honorara. On je napisao predsedniku države i da je lošeg zdravstvenog stanja i unapred mu se zahvalio na tome što će uslišiti njegovu molbu, koju je uprava Okružnog zatvora odmah prosledila kabinetu predsednika. Javnost je juče očekivala da predsednik ekspresno donese odluku o Šašovoj molbi, ali se to ipak još nije dogodilo.Šašova supruga Katalin juče nije previše očekivala.- Volela bih da nam neko pomogne, mada ne očekujem mnogo - rekla je Katalin za Kurir.I pokrajinski Sekretarijat za informisanje podneo je molbu predsedniku države i ministru pravde da se Laslo Šaš abolira, i to odmah.- Ne da bi on sedeo tamo i da bi ga mi iz samilosti pustili, nego zato što on tamo ne sme ni da bude. Činjenica je da je Laslo Šaš u zatvoru bez ikakvog razloga i na sramotu ove zemlje - ističe potpredsednik Vlade Vojvodine Slaviša Grujić.(S. P.)

Branio omladinu, a završio u zatvoruŠaš, koji je saradnik više novina na mađarskom jeziku, prošle nedelje se javio na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana, pošto nije imao novca da plati 150.000 dinara po presudi za uvredu Torockaija. Šaš je u spornom tekstu iskazao zabrinutost zbog opasnosti koju po mađarsku omladinu predstavljaju stavovi pokreta Šezdeset četiri županije, koji prevodi Torockai.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track