OVAKO ĆE IZGLEDATI POVRATAK U VRTIĆE 11. MAJA: Deca će se više igrati napolju da bi lakše držala distancu
Spremanje za mališane... Dvorište vrtića na Čukarici u Beogradu, Foto: Shutterstock, Kurir

Kurir istražuje

OVAKO ĆE IZGLEDATI POVRATAK U VRTIĆE 11. MAJA: Deca će se više igrati napolju da bi lakše držala distancu

Društvo -

Oprez: Kreveti i stolovi na udaljenosti od dva metra, bez mešanja grupa, korišćenje samo igračaka koje će moći da se peru svakodnevno

Vrtići će od ponedeljka, 11. maja, nakon skoro dva meseca pauze zbog epidemije koronavirusa, otvoriti vrata za mališane, a iako se predškolske ustanove širom Srbije pripremaju za početak rada - dezinfikuju, spremaju i čiste prostorije, opremu i igračke - mnogi roditelji još imaju dilemu kako će biti organizovan boravak dece u vrtiću i na koji način će im se objasniti da moraju da drže distancu od dva metra.

Kurir istražuje šta bi roditelji, a šta predškolske ustanove trebalo da preduzmu kako bi naša deca bila što bezbednija.

Dragana Soćanin iz udruženja Roditelj kaže za Kurir da bi roditelji, i pre nego što se deca vrate u predškolske ustanove, trebalo da se potrude da mališanima objasne značaj držanja rastojanja i higijenskih navika.

Potvrde s posla

- Većina dece je za ovih mesec i po usvojila osnovne higijenske navike - da ispravno peru ruke bar 20 sekundi, da vode računa šta pipaju i gde ostavljaju stvari. Roditelji bi, pre nego što mališani ponovo krenu u vrtić, trebalo da s njima porazgovaraju i objasne im šta je to virus i zašto moraju da se čuvaju. Vredi o tome pričati čak i s najmlađom decom, jer i oni, ako ništa drugo, prepoznaju emociju koju im prenosimo, kao i važnost poruke. Deci se u razgovoru treba objasniti da ne diraju lice i ne stavljaju igračke u usta, a u držanju fizičke distance će ipak najbitniju ulogu imati vaspitačice - kaže Soćaninova.

foto: Shutterstock

Roditelji koji nemaju drugo rešenje za čuvanje dece u ponedeljak će, kako je najavljeno, morati da donesu u vrtić potvrdu lekara pedijatra o zdravstvenom stanju deteta ne stariju od sedam dana, kao i potvrdu poslodavca da moraju da budu fizički prisutni u firmi. Takođe, roditelji će u vrtićima morati da nose maske i rukavice, a, kako kaže Vera Ćeranić, vaspitačica i rukovodilac vrtića „Biser“ na Novom Beogradu, predškolske ustanove su donele i niz drugih mera za zaštitu dece i osoblja:

Plastične igračke

- Preporuke roditeljima su i da se što manje zadržavaju u prostorijama vrtića, da decu svakog dana dovodi jedan roditelj, po mogućstvu isti, kao i da se dolazi bar 15 minuta pre doručka, kako bi se sve dezinfikovalo pre obroka.

Što se tiče držanja fizičke distance, ona kaže da su u vrtiću već napravljeni razmaci između stolova i kreveta od dva metra.

- Posteljina će se menjati dva puta nedeljno, grupe neće moći da se mešaju, a deci će na raspolaganju biti samo igračke koje će moći da se peru svakodnevno - plastične igračke, kocke, konstruktori... Biće praktikovane igre koje podrazumevaju udaljenost i igre loptom, a imaćemo i što više aktivnosti u dvorištu - kaže Ćeranićeva i dodaje da roditelji ne treba da se plaše jer su deca na sigurnom.

Pažnja

MALIŠANI S HRONIČNIM BOLESTIMA JOŠ DVE NEDELJE KOD KUĆE

Ministarstvo prosvete donelo je i preporuku da deca koja imaju određene hronične bolesti u naredne dve nedelje ne idu u vrtić, a isto važi i u slučaju da roditelji dece imaju te bolesti. - Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa sledećim hroničnim bolestima - respiratornim, kardiovaskularnim, malignim, dijabetesom i sa imunodeficijentnim bolestima. Deca treba da ostanu kod kuće i ukoliko roditelj ili staratelj ima jednu od ovih bolesti - rekla je Suzana Lazarević, predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata Nezavisnost.

Mladen Šarčević

TESTIRANJE PRVAKA U DRUGOJ POLOVINI JUNA

foto: Ana Paunković

Deca koja ove godine kreću u prvi razred obavezno testiranje s psihologom i pedagogom obaviće najverovatnije u drugoj polovini juna, kaže za Kurir ministar prosvete Mladen Šarčević. - Roditelji su elektronskim putem i preko telefona već imali mogućnost da prijave decu za upis u željenu školu. Potrebno je još da se obezbedi lekarsko uverenje i obavi testiranje sa psihologom i pedagogom, a to će, najverovatnije, biti moguće tek u drugoj polovini juna. Idemo korak po korak i rešavamo jedno po jedno pitanje, trudeći se da sve završimo na najbolji mogući način i na vreme, a da dodatno ne opteretimo i druge sisteme - kaže Šarčević.

Mere za obdaništa

  • Dezinfekcija prostorija
  • Pranje igračaka
  • Vaspitači i drugo osoblje u obavezi su da nosi maske i rukavice i redovno dezinfikuju ruke
  • Testiranje svih vaspitača na koronavirus dva dana pre ulaska u vrtić
  • Vaspitači i sestre moraće da obnove sanitarne knjižice, odnosno da urade sanitarni pregled
  • Medicinska sestra na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti svakodnevno obilazi grupe i prati zdravstveno stanje
  • U slučaju temperature ili bilo kakve promene zdravstvenog stanja, dete se izoluje
foto: Kurir

Mere za decu i roditelje

  • Prijem deteta moguć samo uz potvrdu poslodavca
  • Obavezna potvrda od nadležnog pedijatra da je dete zdravo i uredno vakcinisano
  • Dete dovodi jedan roditelj ili staratelj, po mogućstvu svaki dan isti
  • Držanje fizičke distance od dva metra u prostorijama vrtića
  • Roditelj mora da ima masku koja pokriva nos i usta
  • Na ulazu se prelazi preko dezobarijere i dezinfikuju se ruke
  • Vrši se jutarnja trijaža
  • Što kraće zadržavanje roditelja u vrtiću
  • Jutarnji prijem najkasnije 15 minuta pre doručka kako bi se nakon odlaska roditelja izvršila dezinfekcija
  • Svaku promenu zdravstvenog stanja roditelja ili deteta u što kraćem roku prijaviti vaspitaču grupe
  • Roditelji bi trebalo da smanje učestalost društvenih kontakata
  • Roditelji bi svakog dana pre dolaska u vrtić trebalo da sebi i detetu izmere temperaturu

Mere i za produženi boravak u osnovnim školama

ĐACI U GRUPAMA OD NAJVIŠE DESETORO

Ozbiljne preventivne mere predviđene su i za produženi boravak dece do 12 godina u školama. Ministarstvo prosvete izdalo je spisak instrukcija koji, između ostalog, podrazumeva da prilikom dolaska u školu roditelji moraju da imaju zaštitnu opremu, to jest maske i rukavice, a poželjno je da ne ulaze u školu, već da decu ostavljaju na ulazu.

Deca, roditelji, kao i svi koji ulaze u školu moraće da prođu kroz dezobarijeru. Deca će moći da dođu u školu već u 7.30 sati, a najduže će moći da ostanu do 16.30 sati. Svi će morati da održavaju rastojanje od dva metra, a đaci će nastavu pratiti preko televizije. Po završetku tih časova učenici će raditi domaće zadatke ili učestvovati u izradi drugih zaduženja koja dobijaju od svojih nastavnika.

Preporuka je da deca što više vremena provode napolju, ali da se vodi računa da se ne mešaju s drugim grupama učenika. Grupe u učionici ne smeju da budu veće od ukupno 10 osoba, to jest devet učenika i nastavnik.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Shutterstock/ Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track