MINISTARKA ZORANA MIHAJLOVIĆ: Počela obnova autoputa u dužini od 200 km
Foto: Ana Paunković

ZAVRŠENO DO KRAJA AVGUSTA

MINISTARKA ZORANA MIHAJLOVIĆ: Počela obnova autoputa u dužini od 200 km

Društvo -

Na Koridoru 10 u Srbiji počela je obnova autoputa na više deonica i do kraja avgusta biće završeno ukupno 200 kilometara, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović obišla je danas radove na delu od petlje Pojate do petlje Ražanj, koja će biti gotova do kraja maja.

Putevi Srbije će obaviti reahabilitaciju delova autoputa od Beogada do Niša, od Beograda do Horgoša i od Beograda do Batrovaca, a vrednost radova je oko pet milijardi dinara.

Mihajlović je istakla da ove godine održavanje puteva kreće na početku građevinske sezone, a ne kao pre u julu ili avgustu.

"Ovo je prvi put posle dugog niza godina da smo počeli da održavamo autoput, ne u julu ili avgustu, zbog čega su tada bile gužve, već kada treba na početku građevinske sezone, u aprilu ili maju, rekla je Mihajlović.

Trenutno se radi rehabilitacija autoputa na tri mesta, dodala je ona.

"Važno je da pripremimo sve za saobraćaj kojeg će, verujemo, biti više, u narednim mesecima. Na današnji dan 4.200 radnika angažovano je na najvećim infrastrukturnim projektima u Srbiji", istakla je ministarka.

Ona je izrazila uverenje da će se postepeno povećati obim saobraćaja koji je bio smanjen zbog epidemije korona virusa.

Mihajlovićeva je dodala i da je u martu i aprilu ove godine na autoputevima zabeleženo 4,8 miliona automobila, što je za četiri miliona manje nego prošle godine u isto vreme.

"Beležimo pad obima saobraćaja od 60 odsto, a procene su da će pad prihoda iznositi oko 30 miliona evra. Štete u drumskom saobraćaju postoje, do kraja godine one će biti najmanje oko pola milijarde evra. S druge strane, mi smo opredeljeni da ne smanjujemo novac za održavanje puteva niti će bilo šta trpeti u izgradnji novih i rehabilitaciji postojeće putne mreže", rekla je ona.

V.d. direktor Zoran Drobnjak je rekao da je vrednost radova od petlje Pojate do petlje Ražanj 350 miliona dinara, kao i da se tu radio ozbiljna rekonstrukcija autoputa, sa postavljanjem dva sloja asfalta.

Radovi na toj deonici će biti završeni do kraja maja, a trenutno se radi u pravcu ka Nišu.

Drobnjak je dodao da se tu radovi nisu izvodili više od 25 godina.

"Zahvaljujući Vladi Srbije i Ministarstvu saobraćaja, dobili smo sredstva za održavanje i rehabilitaciju deonica autoputa. Radiće se kod Subotice, oko Niša i Doljevca, Merošine".

Drobnjak je takođe, najavio da će do kraja jula biti uklonjene i naplatne rampe kod hotela Nais i kod Doljevca.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track