POJAVILO SE NOVO ŽARIŠTE Dr Stevanović šokirao novom izjavom: Imaćemo novoobolele u JUNU
Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

priča se neće završiti u maju

POJAVILO SE NOVO ŽARIŠTE Dr Stevanović šokirao novom izjavom: Imaćemo novoobolele u JUNU

Društvo -

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović izjavio je danas da se epidemija korona virusa u Srbiji ne gasi, već smiruje i da će novoobolelih biti i tokom juna, a možda i kasnije.

"Priča se neće završiti u maju. Imaćemo novoobolele i tokom juna, možda i iza toga", rekao je Stevanović.

On je naveo da je u ustanovi kojom rukovodi popunjenost kapaciteta oko 75 odsto, da se na respiratoru nalazi samo jedna osoba, dok je devet pacijenata na intenzivnoj nezi.

Ipak, Stevanović je upozorio na ponovne oscilacije u broju pregleda za noć što, kaže, govori u prilog tome da se epidemija ne gasi, već samo smiruje.

"Krajem prošle nedelje je bilo do 50-ak pregleda za noć, noćas je pregledan 81 pacijent. Epidemija se ne gasi, ona se polako smiruje, ali to smirivanje može da potraje", naveo je Stevanović.

foto: Marina Lopičić

On je kazao da se definitivno "ušlo u početak kraja", te da je najbitnije kako će popuštanje mera, ali i ponašanje i kretanje ljudi da se odrazi na ukupan broj obolelih, što će se, navodi, videti u narednih pet do sedam dana.

Novo žarište

Kako je kazao, brine pojava novih žarišta kao što je Leskovac. Na današnjem sastanku sa predstavnicima sindikata, Covid bolnica i ministrom zdravlja, kaže da će izneti stav da se ne smeju značajno smanjivati kapaciteti za prihvat obolelih jer "iako su nam cifre dobre, ne smemo da se opuštamo".

"Moramo biti spremni da primimo sve one koji zatraže pomoć. Priča se neće završiti u maju. Imaćemo novoobolele i tokom juna, možda i iza toga", zaključio je Stevanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja