život se nastavlja

TESLA JE BIO AERODROM DUHOVA, SAD OPET ŽIVI! Krenuli letovi, vraćaju se putnici! KURIR TV

Društvo -

Na Nikoli Tesli ponovo živo!

Er Srbija je danas obnovila komercijalni putnički saobraćaj, a prvi avion za Cirih ispratila je potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Na prvom komercijalnom letu Er Srbije, posle ukidanja vanrednog stanja, za Cirih su sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" krenula 33 putnika, koji su morali da imaju zaštitinu opremu i u avionu su sedeli tako da budu dovoljno udaljeni jedni od drugih.

Ministarka Mihajlović je uoči poletanja na beogradskom aerodromu ušla u avion i pozdravila posadu i putnike.

Er Srbija će, pored tog leta za Cirih u 7.20 sati, poleteti danas iz Beograda i za Frankfurt u 17 sati.

Na beogradskom aerodromu zaposleni su dočekali putnike poštujući mere za suzbijanje korona virusa, a osim maski i rukavica, imali su i vizire.

Putnici su rekli da su jedva dočekali otvaranje granica i obnavljanje aviosaobraćaja.

Sara Vešović kaže da se danas vraća kući posle dva i po meseca.

"Idem nazad kući da vidim mamu. Radila sam razne testove pošto živim u Nemačkoj u blizini nemačko-švajcarske granice, a slećem u Švajcarskoj, uradila sam sve što treba. Testirala sam se u kovid ambulanti u Lazarevcu i test je bio negativan", rekla je ona.

Marija Ćuća koja živi u okolini Ciriha kaže da su joj rekli u ambasadi da ne mora da se testira do dolaska u Švajcarsku.

"Za sada je sve u redu, a šta će tamo raditi, to ne znamo", rekla je ona, dodajući da je u Srbiju došla 8. marta.

Putnik Fabio je rekao da prvo ide u Švajcarsku, a onda za Portugal, kao i da za sada nema test da je negativan na kovid19.

"Rekli su mi da dođem sa zaštinom opremom, maskom i rukavicama i da držim socijalnu distancu", dodao je on.

Srpski avioprevoznik će u nedelju leteti i za London i Beč.

Generalni direktor beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" Fransoa Berizo je rekao da je ovo veliki dan koji je aerodrom čekao gotovo dva meseca.

"Možemo da vidimo da kreće prvi komeracijalni let, hvala našem partneru Er Srbiji, uradili su izvanredan posao i pustili mnogo više letova nego što smo mogli da sanjali prethodnih nedelja i nadamo se da je ovo jedan veliki početak za aviosaobraćaj u Srbiji", istakao je Berizo.

Generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit je kazao da su uzbuđeni jer leti prvi komercijalni let za Cirih, kao i da pokreću prvo četiri linije, Cirih, Frankfurt, London i Beč.

"Danas imamo pet letova, tri za Cirih i dva za Frankfurt, a krajem meseca puštamo letove za Amsterdam i Pariz. Ssto se tiče regiona, 29. maja letimo za Ljubljanu i imaćemo još pet letova, za Podogoricu, Tivat, Skoplje, Banjaluku i Sarajevo, a 6. juna idemo za Njujork i nastavljamo sa još komercijalnih letova".

Zahvalio je Vladi Srbije, beogradskom aerodromu i svima koji su omogućili da se to ostvari.

PRAZAN "NIKOLA TESLA" PROŠLOSTj

I dok se ponovo navikavamo na aerodrom sa putnicima, slike "aerodroma duhova" ostaju u prošlosti.

Sa aerodroma Nikola Tesla svi komercijalni letovi obustavljeni su 19.marta, zbog epidemije COVID 19.

foto: Nemanja Nikolić

Od tada su obavljani samo humanitarni letovi sa medicinskom opremom i pomoći, kao i evakuacioni letovi kojim su naši državljani stizali u Srbiju za vreme vanrednog stanja.

foto: Nemanja Nikolić

Najupečatljivija slika je svakako dolazak kineskih lekara, koje je na aerodromu dočekao predsednik Vučić.

Kurir.rs, tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja