Taktička vežba srpske policije ispred Palate Srbija

O POLICIJSKOJ VEŽBI PIŠTOLJ-KATE PRIČA CELA SRBIJA Evo šta je to! Miks karatea i stavova za gađanje vatrenim oružjem!

Društvo -

BEOGRAD - Pripadnici policije prikazali su danas na platou ispred Palate Srbija, pred mnogobrojnim građanima, tehnike spuštanja iz helikoptera, simulirane borbe s napadačem, borilačke veštine i gađanje vatrenim oružjem.

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinici (SAJ) izveli su, tokom ceremonije obeležavanja Dana MUP Srbije i Dana policije, taktičku vežbu u saradnji sa Helikopterskom jedinicom MUP-a, a prikaz je obuhvatao izvođenje specijalnih alpinističkih tehnika desantiranja iz helikoptera.

Vežba Pištolj-kate

Veštine koje su stekli tokom obuke ispred Palate "Srbija" prikazuju polaznici 23. i 24. klase Centra za osnovnu policijsku obuku.

Polaznici su prikazali borilačke veštine pod nazivom Pištolj-kate, koja predstavlja kombinaciju karate tehnika i stavova za gađanje vatrenim oružjem. To su demonstrirali kroz borbu sa zamišljenim protivnikom.

Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata izvela je prikaz vežbe zaštite šićenog lica u koloni vozila pod pratnjom uz podršku Helikopterske jedinice, a tom prilikom simuliran je napad iz vatrenog vozila na vozilo u kojem se nalazi štićenik.

Prikaz borilačkih veština izveli su polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku, a oni su na platou ispred Palate Srbija pokazali vežbu pištolj-kate, koja predstavlja kombinaciju karate tehnika i stavova za gađanje vatrenim oružjem. To su demonstrirali kroz borbu sa zamišljenim protivnikom.

Polaznici su prikazali i karate tehnike - udarci rukom i nogom,kao i odbrana od udaraca. Lomljenjem daske prikazali su preciznost udarca nogom, a onda je usledilo izvođenje džudo tehnika i padova, koji su važan preduslov za tehnike bacanja sa akrobatskim elementima, a koji su takođe prikazani.

Kroz dogovorenu borbu simulirana je odbrana od udaraca rukom i nogom. Tehnikama samoodbrane demonstrirana je odbrana od padova, pretnje pištoljem, obuhvata, napada nožem i napada opasnim predmetom uz maksimalnu kontrolu lica.

Prikazna je i upotreba službene palice - tehnike vođenja prema licu koje je u zaštitnoj opremi koja se koristi u obuci polaznika.

Pokazne vežbe komentarisao je potpukovnik policije Dragan Mrdalj, kojije komentarisao i svečani defile zastavnog voda i ešalona. Svečanom ceremonijom, prikaznim vežbama i veštinama obeležen je Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija na Duhove odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track