SAD KRITIKUJU VLASTI NA KOSOVU I METOHIJI: Vratite zemlju manastiru Dečani
Foto: Shutterstock

Izveštaj

SAD KRITIKUJU VLASTI NA KOSOVU I METOHIJI: Vratite zemlju manastiru Dečani

Društvo -

Niko od zvaničnika koji su bili umešani u neizvršenje naloga Ustavnog suda nije sankcionisan, saopštio je Stejt department

Odbijanje sprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova, kojom je manastiru Visoki Dečani priznato vlasništvo nad više od 24 hektara zemljišta, kritikovale su Sjedinjene Američke Države u najnovijem izveštaju o verskim slobodama za 2019. godinu.

- Lokalne vlasti u Dečanima nastavile su da odbijaju sprovođenje odluke Ustavnog suda iz 2016. godine, kojom se potvrđuje vlasništvo SPC nad više od 24 hektara zemlje pored manastira Visoki Dečani. Niko od zvaničnika koji su bili umešani u neizvršenje naloga nije sankcionisan - navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

foto: Shutterstock

U njemu se navodi da kosovske vlasti ponekad ne izvršavaju sudske presude, uključujući i presude Ustavnog suda, posebno kada presude favorizuju manjine, kao u brojnim slučajevima povratka imovine kosovskih Srba. Dodaje se i da su američki ambasador, kao i drugi američki zvaničnici tražili od centralnih i lokalnih institucija, kao i od premijera, da sprovedu odluku Ustavnog suda.

- Zvaničnici su se zalagali za sprovođenje presude, kojom se naređuje povraćaj zemljišta manastiru Dečani - navodi se u izveštaju. U ovom izveštaju za 2019. godinu SAD su takođe navele 61 verski motivisan incident, od kojih se većina odnosila na krađe i imovinsku štetu, u poređenju sa 86 slučajeva iz istog priroda 2018. godine.

Dr Dimitrije Kalezić, verski analitičar i profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji, kaže za naš list da lokalna vlast u Dečanima ne poštuje i ne ceni kulturno nasleđe.

foto: Zorana Jevtić

- Da li oni znaju kada su zidani Visoki Dečani i ko je car Dušan?! Manastir je iz 14. veka, star 700 godina, i to ne sme niko da oduzima! Idu protiv pameti, to nije njihova svojina, već je ostavljeno u nasleđe i tu ne važi fraza "ja sam ja i moje je sve". Izgleda da im koreni nisu važni i da su duhovne vrednosti zamenile duboko interesno-egoističke želje i namere.

Činjenice Bitka za imovinu

- Manastiru Visoki Dečani 1946. je konfiskovano 700 hektara zemlje - Srbija 1997. vraća SPC 24 hektara, što je ubeleženo u katastar - Nakon 1999. vlast u Dečanima ne priznaje da je SPC vlasnik zemlje - SPC 2000. pokreće spor - Vrhovni suda 2012. potvrdio je vlasničko pravo manastira nad spornom zemljom - Ustavni sud Kosova je 2016. potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012.

Kurir.rs/ M. V.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track