OTVARAJU SE GRANIČNI PRELAZI! U GRČKU PREKO MAKEDONIJE Srpski turisti imaju DVA PUTA DO MORA, evo šta ih sve OČEKUJE
Foto: Shutterstock

moguće testiranje na granici

OTVARAJU SE GRANIČNI PRELAZI! U GRČKU PREKO MAKEDONIJE Srpski turisti imaju DVA PUTA DO MORA, evo šta ih sve OČEKUJE

Društvo -

Građani Srbije od danas mogu da putuju u Grčku kroz Severnu Makedoniju, bez testiranja na kovid 19.

Prvi srpski turisti danas će krenuti put Grčke koja će otvoriti granice za turiste iz 29 zemalja, među kojima je i Srbija.

Više od milion Srba prethodnih godina je letovalo u Grčkoj, a nema sumnje da će i sada, uprkos pandemiji korona virusa koja je i dalje na snazi, ova zemlja biti omiljena destinacija za naše turiste.

Nakon što su Makedonci preksinoć odlučili da otvore granice za prolaz putnika u tranzitu, srpski turisti će ovog leta, kao i ranije, moći da biraju da li će put Grčke krenuti preko Severne Makedonije ili Bugarske.

Severnomakedonska varijanta

Od Beograda do Soluna, po prvoj "severnomakedonskoj varijanti", preko Kumanova, Skoplja, Velesa i Đevđelije, put je dug 622 kilometara, od kojih čak 598km auto-putem.

Bugarska varijanta

Druga, "bugarska varijanta", preko Pirota, Dimitrovgrada, Sofije i Blagoevgrada nešto je duža, potrebno je preći 671 kilometar (559km auto-putem), a vremenski će vam za nju biti potrebno barem sat vremena više.

Trasa preko Bugarske najviše odgovara onim turistima koji idu na Tasos, pošto tako zaobilaze Solun i velike gužve u ovom velegradu, a smanjuju i kilometražu. Međutim, oni kojima je glavna destinacija Halkidiki, a posebno onima za Lefkadu ili Olimpijsku regiju, imaće poduži put.

foto: AP/Yorgos Karahalis

Sa druge strane, Makedonci su otvorili granice za tranzitne turiste, ali uz nekoliko uslova: neophodno je da vaše proputovanje kroz ovu zemlju ne traje duže od pet časova (nije obelodanjeno kakve su kazne propisane u slučaju vremenskog prekoračenja). Takođe, zabranjeno je napuštanje auto-puta ili regionalnog puta. I, konačno, Makedonci su otvorili samo pet graničnih prelaza, a samo jedan vodi u Grčku - Evzoni. Dakle, do daljnjeg neće biti moguće ući iz Severne Makedonije u Grčku preko Dojrana, koji je omiljen srpskim turistima, naročito onima koji idu na već pomenuti Tasos.

Za sada još nema zvanične potvrde kada će tačno biti otvorena grčka granica: po jednoj verziji to će biti večeras u 23.00 časa, po drugoj putnički automobili moći će da ulaze već od podneva. Ipak, bolje je sačekati dok padne mrak nego provesti ceo dan uzalud na Evzoniju...

Istovremeno još nije potvrđeno ni da li će srpski građani ovog ponedeljka već od prepodnevnih sati moći da uđu u Severnu Makedoniju, ili će morati malo da popričekaju na otvaranje graničnih prelaza.

Moguće testiranje na granici

Kada stignete do grčke granice, pošto će biti otvoren samo jedan granični prelaz, budite spremni na nešto duže čekanje.

Grci su rekli da srpskim turistima za ulazak nije potreban negativni nalaz na korona virus, niti će oni biti stavljani u neke karantine, ali će na granici ipak biti sprovođeni nasumični brzi testovi na Kovid 19.

Ukoliko tokom vašeg boravka u Grčkoj bude otkriveno da se korona pozitivni, bićete automatski smešteni u neki od Kovid hotela.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja