NIŠKO VATRENO OKO U FUNKCIJI SREDINOM JULA: Imaće kapacitet od 1.000 PCR testova dnevno
Foto: Profimedia

nova laboratorija

NIŠKO VATRENO OKO U FUNKCIJI SREDINOM JULA: Imaće kapacitet od 1.000 PCR testova dnevno

Društvo -

Niško Vatreno oko, površine 750 kvadrata biće u funkciji sredinom jula, a imaće kapacitet od 1.000 PCR testova dnevno i 30.000 seroloških testova mesečno. Zamenik direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je tokom obilaska radova da nas je epidemija sve podsetila da snaga zdravstvenog sistema i države u velikoj meri zavise od laboratorijskog kapaciteta kada je u pitanju rano otkrivanje zaraznih bolesti.

Podsetila je da je mnogo urađeno što se tiče ulaganja u povećanje laboratorijskog kapaciteta u zemlji.

"Spremnost našeg sistema u brobi protiv zaraznih bolesti se povećava - u laboratoriji će se raditi 1.000 PCR testova dnevno i 30.000 seroloških testova mesečno. Nadamo se da ti kapaciteti neće biti iskorisćeni, ali želimo da budemo lideri u regionu", rekla je ona.

Direktor Instituta za javno zdravlje Niš Miodrag Stojanović rekao je da laboratoriju vidi kao poklon u godini kada slave 120 godina postojanja - od osnivanja prvog Vojnog kraljevskog Pasterovog zavoda - danas Instituta. Ovo vidimo i ne samo kao poklon Institutu i gradu i ne samo Nišavskom i Topličkom okrugu, već kao omaž našem radu u celokupnoj regiji, rekao je on i podsetio da poslednjih nekoliko dana Institut pruža usluge ljudima iz celog regiona.

"Nova laboratorija će, kako je rekao, dati veliki doprinos preventivnoj medicinskoj aktivnosti. Imaće 750 kvadratra i pored molekurlanrog dela i serološki deo", rekao je Stojanović i dodao da je Grad prepoznao važnost labotatorije i da je opredelio sredstva za opremanje još jedne laboratirije od 450 kvadrata u zgradi Instituta.

Zoran Čupić, šef gradilišta nove virusoloske laboratije, Vatreno oko Niš rekao je da će radovi biti završeni u predviđenom roku.

"Laboratorija će biti sredinom jula završena i puštena u rad. Beograd smo završili za dve nedelje i ovu ćemo", rekao je Čupić i dodao da predstoje radovi na instalacijama, a da je oprema unapred naručena. Gradonacelnik Niša Darko Bulatović rekao je da projekat prevazilazi okvire grada, i da predstavlja dodatnu podršku države iz oblasti zdravstva i borbe za bolji život ljudi.

Grad se opredelio, kako je dodao, da pomogne Institutu sa 15 miliona i jednu laboratoriju koja će biti u funkciji preventive i zdravlja građana ne samo Niša već i celog jugoistoka zemlje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track