GRCI UBLAŽILI MERE NA AERODROMIMA ZA SRBE: Ukida se karantin od 24 sata, testiranje nasumično, ali ima jedno ograničenje
Foto: AP/Thanassis Stavrakis

korona u jeku turističke sezone

GRCI UBLAŽILI MERE NA AERODROMIMA ZA SRBE: Ukida se karantin od 24 sata, testiranje nasumično, ali ima jedno ograničenje

Društvo -

Grci više neće testirati sve srpske putnike koji u Grčku stižu avionom, a ukinuli su za sve srpske državljane i obavezan karantin od 24 sata, kaže Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj.

"To će važiti od prvog narednog leta. Primenjivaće se iste one mere koje se odnose i na kopnenu granicu između Bugarske i Grčke kada je reč o srpskim državljanima. Znači, neće biti svi testirani već će ih testirati nasumično, slučajnim uzorkom. S tim što će oni koji budu testirani a imaju prijavljen boravak do dobijanja rezultata biti u 24-časovnoj izolaciji na toj adresi, a ukoliko nemaju mesto boravka, idu u karantin u hotel pri aerodromu. Inače, kada govorimo o aerodromima, reč je o atinskom aerodromu jer trenutno nema letova na relaciji Beograd-Solun", pojašnjava Spasojević.

Kako navodi, u odluci grčke vlade, objavljene u tamošnjem službenom glasniku, jasno stoji da se državljanima Srbije odobrava ulazak u Grčku "na bilo koji način ili bilo kojim sredstvom", što uključuje i avionski prevoz, kao i propise u vezi sa testiranjem, prema kojima bi naši državljani trebalo da budu podvrgnuti nasumičnom testiranju.

Aerodrom u Atini
Aerodrom u Atinifoto: AP/Thanassis Stavrakis

"O tome je obavešten direktor Direktorata za civilnu avijaciju Jorgos Dricakos. Nakon razgovora dobili smo uverenja da će u najkraćem roku biti izdat nov propis da za srpske turiste na aerodromu u Atini važi propis kao i na graničnim prelazima na bugarsko-grčkoj granici. O svemu smo obavestili i "Er Srbiju", koja jedina ima letove iz Beograda za Atinu", dodaje Spasojević.

Srpski ambasador navodi da su sve mere koje su na snazi u Grčkoj donete do 1. jula.

"Sledeći korak je popuštanje mera koje uključuje proširivanje spiska za ulazak državljana eventualno još nekih drugih zemalja. Naravno, to će zavisiti i od epidemiološke situacije", dodaje on.

Govoreći o merama koje su na snazi u Grčkoj, Spasojević ističe da svi oni koji se bave uslužnim delatnostima, posebno oni koji rade u ugostiteljskim objektima, u obavezi su da nose maske i rukavice

"Do 1. jula moguće je sleteti samo na međunarodne aerodrome u Atini i Solunu, ali od 1. jula za međunarodni saobraćaj otvaraju se i aerodromi na ostrvima koji su sada zatvoreni", navodi Spasojević.

(Kurir.rs/Alo/Foto ilustracija: AP/Thanassis Stavrakis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track