U ALBANIJI ĆE SE OPET UČITI SRPSKI: Naš jezik se vraća na Filološki fakultet u Tirani
Foto: AP/Hektor Pustina

saradnja dve države

U ALBANIJI ĆE SE OPET UČITI SRPSKI: Naš jezik se vraća na Filološki fakultet u Tirani

Društvo -

Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Fakultet stranih jezika Univerziteta u Tirani potpisali su danas Memorandum o razumevanju u obrazovanju, a prvi korak u njegovom sprovođenju, kako je najavljeno, biće obnova nastave srpskog jezika na Filološkom fakultetu u Tirani.

Memorandum su u Beogradu potpisali v. d. dekana Filološkog fakulteta Ljiljana Marković i dekan Fakulteta stranih jezika iz Tirane Artur Sula, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da će uskoro biti potpisan i Memorandum sa resornim Ministarstvom iz Albanije, jer je namera da se, kaže, podstakne i saradnja u oblasti nauke.

Šarčević je najavio da će u Tirani biti u drugoj nedelji jula. Ocenio je da je potpisivanje Memoranduma između dva fakulteta važan korak u pravcu nastavka saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja i nauke, te istakao da obrazovanje i nauka povezuju ljude.

"Podržali smo i pomogli da ova dva fakulteta sarađuju. Sledeći korak je saradnja Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Tirani", rekao je Šarčević koji je goste iz Albanije upoznao sa sistemom obrazovanja i vaspitanja u Srbiji i naveo da je Ministarstvo obezbedilo udžbenike za učenike u Srbiji koji pohađaju nastavu na albanskom jeziku. Ministar Šarčević kaže da su za đake u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, pored 16 početni, obezbeđena još 32 udžbenika na albanskom jeziku.

"Imamo dosta škola u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku. Uspešno radi i Fakultet za ekonomiju u Novom Sadu gde studira veliki broj mladih iz Albanije", rekao je Šarčević. Potpisivanje Memoranduma, prema rečima v.d. dekana Filološkog fakulteta Ljiljane Marković, otvara i nove mogućnosti saradnje i na osnovnim, master i doktorskim studijama.

"Zajedničke konferencije, komisije za doktorate i časopise, skupovi koji će zajednički organizovati, izbor lektora za srpski jezik u Tirani samo su neke od aktivnosti koje će se realizovati nakon potpisivanja ovog Memoranduma", rekla je Marković.

Dekan Fakulteta stranih jezika iz Tirane Artur Sula naveo je da sada postoji višestruka mogućnost saradnje sa fakultetima u Beogradu, te da ne postoje ni prepreke za saradnju na nivou univerziteta.

"Doći će lektor iz Beograda u Tiranu i obnoviće se nastava srpskog jezika na Filološkom fakultetu u Tirani, a vrlo brzo će se nastaviti i saradnja u ostalim oblastima", kaže Sula.

Naglasio je da obrazovanje i nauka pokazuju koliko su velike mogućnosti za razmenu iskustava i naučnih saznanja između studenata iz Beograda i Tirane, za učenje jezika i saradnju na naučnim konferencijama. Kaže da se sada otvaraju velike mogućnosti za studente iz Tirane i Beograda i da će saradnja doprineti većem približavanju mladih naraštaja.

"Nadam se da će studenti koji budu dolazili u Beograd, ali i u Tiranu dati svoj doprinos toj saradnji, ne samo u naučnom smislu, već i u privatnom i društvenom kontekstu", rekao je Sula.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: AP/Hektor Pustina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track