RAMPA ZA SRBE: Grci zabranili ulazak turistima iz Srbije do 15 jula!
Foto: Shutterstock

RAMPA ZA SRBE: Grci zabranili ulazak turistima iz Srbije do 15 jula!

Društvo -

Odluka vlade Grčke važi od jutros do 15. jula, a doneta je jer je veliki broj nasumično testiranih putnika koji su im stigli pozitivan na koronavirus

Vlada Grčke donela je odluku da od jutros od 6 sati pa sve do 15. jula zabrani ulazak turistima iz Srbije u tu zemlju nakon što se ispostavilo da je veliki broj nasumično testiranih putnika, koji su od 15. juna tamo, pozitivni na virus korona, potvrdio je za Kurir ministar turizma Rasim Ljajić.

Nije još poznato šta će biti sa uplaćenim aranžmanima građana koji su ovih dana trebali tamo da otputuju, ali je sigurno da oko 24.000 naših turista koji se tamo već nalaze svoja letovanja mogu nesmetano do kraja da završe.

Uplaćeni aranžmani

- Procene agencije su da je sada u Grčkoj između 10.000 i 12.000 onih koji su otišli preko agencija organizovano. Za ostale, koji su individualno otišli, nemamo tačan broj, ali je procena da ih ima bar isto toliko, što ukupno iznosi oko 20.000 do 24.000 srpskih turista. Turisti koji su sada u grčkim letovalištima ostaće tamo do realizacije aranžmana, tako su nam rekli Grci - izjavio je ministar Ljajić, ali naglašava da sudbina već uplaćenih aranžmana za naredni period ostaje nejasna. - Mi smo doneli uredbu za one koji su uplatili do 15. marta, ona važi samo za njih. Vrlo mali broj aranžmana je uplaćen posle 15. marta, a situacija je pravno nejasna jer nisu otkazali ni putnici ni agencije. Ostaje da se vidi kako da rešimo taj mali broj uplaćenih aranžmana - rekao je Ljajić.

foto: Shutterstock

On nije mogao da precizira koliko je zaraženih turista iz Srbije u Grčkoj: - To ne znamo, jer Grci, kada su donosili odluku da puste granice, odlučili su da mogu da rade nasumična testiranja - na primer, u jednom avionu naših turista oni ih neće sve testirati, već nekoliko, koliko oni odluče. Na osnovu tih uzoraka shvatili su da ima dosta zaraženih. Nisu sve testirali da bismo mogli da znamo tačan broj - istakao je on.

Ne krećite na put

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je odluku Grka o zatvaranju granica za naše građane i pozvao turiste da ne kreću put Grčke. - Upozoravamo građane da ne kreću na put prema Grčkoj kako bi se izbegla situacija da se veliki broj naših građana zatekne u putu ili na grčkim graničnim prelazima bez mogućnosti da uđu na teritoriju Grčke - naveo je on i dodao da je ulazak jedino moguć ako je u pitanju neophodno putovanje, za koje je potrebna posebna dozvola.

Grčka je građanima Srbije 15. juna dozvolila ulazak, ali samo preko Bugarske i prelaza Promahonas, kao i uz popunjen onlajn PLF obrazac.

Aleksandar Seničić NEMA PREKIDANJA ARANŽMANA

foto: Tamara Trajković

Direktor Asocijacije turističkih agencija (Juta) Aleksandar Seničić potvrdio je za Kurir da će svi koji su sada u Grčkoj moći da ostanu do kraja svog aranžmana. - Neće ih isterati napolje, ostaviće ih tamo da završe letovanje i po rasporedu će se vraćati - istakao je on i dodao da „svi koji su uplatili putovanje i koji su planirali da narednih dana krenu put Grčke trebalo bi da se posavetuju sa agencijom i vodičima“.

Nisu zabrinuti BRČKAJU SE I DELE LOŠE SAVETE

Srpski turisti u Grčkoj, po svemu sudeći, nisu se zabrinuli zbog odluke o zatvaranju granica, niti su se spremali za hitan povratak u domovinu. Većina ih je na društvenim mrežama kačila slike sa grčkih plaža, a pojedini su delili i neodgovorne savete da oni koji su planirali na put požure i pređu grčku granicu pre zatvaranja.

Vlada Grčke ŠTITE JAVNO ZDRAVLJE

Aristotelija Peloni iz pres-službe grčke vlade izjavila je da vlada pomno prati situaciju: - Prema najnovijim epidemiološkim podacima, odlučeno je da se srpskim državljanima privremeno zabrani ulazak u Grčku od 6. jula u 6 sati do 15. jula. Vlada u saradnji sa nadležnim službama analizira i procenjuje kako bi otvaranje zemlje za strane posetioce u Grčkoj proteklo bez štete za javno zdravlje - rekla je Pelonijeva, a prenela agencija ANA.

foto: Kurir

Ne propustite

DANAS POKLON! KUHINJSKI NOŽIĆ sa sečivom od nerđajućeg čelika - samo u NOVOM REDIZAJNIRANOM KURIRU

Danas ne propustite poklon u novom, redizajniranom Kuriru, jer poklanjamo KUHINJSKI NOŽIĆ sa sečivom od nerđajućeg čelika.

Hrana se za njega ne lepi, što omogućava ravno i precizno sečenje. Pogodan je za ljušćenje i čišćenje svih vrsta voća i povrća, kao i za ručavanje.

Kuhinjski nožić koji ćete dobiti uz Kurir je kvalitetan i lako se čisti tako da će izdržati svakodnevnu upotrebu mnogo godina.

foto: Promo

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/Milica Vujović Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track