SUTRA OBELEŽAVAMO DAN PREPODOBNE MUČENICE PARASKEVE RIMSKE - TRNOVE PETKE! KURIR POKLANJA IKONU sa zlatotiskom
Foto: Promo

SUTRA OBELEŽAVAMO DAN PREPODOBNE MUČENICE PARASKEVE RIMSKE - TRNOVE PETKE! KURIR POKLANJA IKONU sa zlatotiskom

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju dan Prepodobne mučenice Paraskeve Rimske - Trnove Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Tim povodom Kurir svim čitaocima poklanja IKONU sa zlatotiskom i molitvom.

Praznik Petke Trnove spada u nepokretne, svake godine slavi se 8. avgusta po gregorijanskom ili 26. jula po julijanskom kalendaru.

Taj dan se veoma poštuje u srpskom narodu iako nije "zapovedni praznik" (crveno slovo). Ponegde se proslavljaju i zavetne i manastirske slave.

Ko je Prepodobna mučenica Paraskeva?

Rodom je iz Rima, iz hrišćanske porodice, živela je u 2. veku posle Hrista. Nakon smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se. Propovedala je zabranjenu Hristovu veru i zato je bila optužena caru Antoninu Piju. Iscelivši i samog cara, koji se potom krstio, nastavila je da misionari u drugim krajevima. Zbog propovedanja hrišćanske vere zatvarana je, mučena i na kraju je posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine. Njene mošti su kasnije prenete u Carigrad.

Kurir vam želi srećnu slavu!

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track