TEROR: Srpkinje s testom deportovane iz Crne Gore!
Foto: Privatna Arhiva

TORTURA

TEROR: Srpkinje s testom deportovane iz Crne Gore!

Društvo -

Sr­p­ki­nje s te­stom de­po­r­to­va­ne iz Cr­ne Go­re, ča­mi­le u za­klju­ča­noj so­bi, po­li­ci­ja ih spro­vo­di­la u toalet

Celu noć smo provele na aerodromu u Podgorici. Policija nas je pratila i do toaleta... Zaključali su nas u sobu u kojoj je bio video-nadzor. Osećale smo se kao najgori kriminalci!, priča za Kurir Ivana Mijailović iz Beograda (31), koja je sa sestrom od tetke juče deportovana iz Crne Gore, jer navodno nije imala odgovarajući test na koronavirus, iako je na zvaničnom sajtu vlade Crne Gore istaknuto da je našim državljanima dozvoljen ulazak u tu zemlju i sa ELISA testom negativnim na IgM antitela, koji pokazuje da osoba nije zaražena koronavirusom!

Početak drame

Crna Gora je 15. avgusta otvorila granice za srpske državljane. Međutim, naši turisti su od samog podizanja rampe nailazili na brojne probleme i nejasnoće. U odluci crnogorske vlade, koja je stupila na snagu 15. avgusta, stajalo je da se u tu zemlju iz Srbije može ući sa negativnim PCR testom ili pozitivnim ELISA testom klase IgG, koji znači da je osoba preležela koronavirus. Samo dva dana kasnije na zvaničnom portalu vlade Crne Gore objavljeno je da se u tu zemlju iz Srbije može ući i sa negativnim ELISA testom klase IgM. To isto su videle i Ivana Mijailović i njena sestra, koje su tada rešile da se testiraju u privatnoj laboratoriji. Tu i počinje njihova drama.

foto: Privatna Arhiva

- Prvo sam uradila test da vidim da li imam IgG antitela, to jest da li sam preležala koronavirus. Taj test je bio negativan, pa sam, u skladu sa zahtevom vlade Crne Gore, uradila i test na IgM antitela. On je bio negativan, odnosno pokazao je da nemam koronavirus niti bilo koju drugu infekciju - priča Ivana. Prvi test koštao ju je 2.100, a drugi 2.000 dinara. Nakon toga, kupila je avionske karte za Podgoricu. Let je bio zakazan za sredu, 19. avgust, u 19.25 sati.

Prošle pasošku kontrolu

- Naša pasoška kontrola nam je rekla da je test u redu i da možemo da se ukrcamo na avion. Kad smo stigli u Crnu Goru, pasoška kontrola nam je lupila pečat u pasoš i uputila nas na komisiju zaduženu za pregled testova. Komisija je naše testove i testove dvojice crnogorskih državljana odvojila sa strane - priča Ivana.

Oni su komisiji pokazali odluku vlade Crne Gore, ali im je, nakon pola sata čekanja, rečeno da se mora postupiti po uputstvima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji propisuje da je uslov za ulazak negativan PCR test ili ELISA pozitivan na IgG antitela.

foto: Privatna Arhiva, Dokument

- Policijski službenici su nam rekli da moramo da ostanemo to veče na aerodromu. Ostale smo, maltene, same. Policija nas je pratila čak do toaleta. Na kraju su nas zaključali u sobicu u kojoj ima kamera i rekli nam da lupamo ako nam nešto treba. Nismo verovale šta se dešava! - priča Ivana, koja kaže da su, s obzirom na to da je vlada Crne Gore najviše telo, sve vreme očekivale da budu puštene, ali se to nije desilo. Deportovane su prvim letom za Beograd, koji je bio juče u 7.30 časova.

Žalba crnogorskoj ambasadi

TRAŽIĆEMO NADOKNADU TROŠKOVA

Ivana kaže i da je, ogorčena ovim slučajem, htela na licu mesta da uloži žalbu, ali su joj rekli da to može da uradi tek kad dođe u Beograd:

- Rekli su nam da žalbu možemo predati Ambasadi Crne Gore u Beogradu, a to ćemo svakako i uraditi. Ne bismo želeli da se bilo kome ovo desi. Nismo tek tako došle s tim testom, već je ta odluka bila na sajtu crnogorske vlade, a objavljena je i u Službenom glasniku. Platile smo po 4.100 dinara testove i 126 evra povratnu kartu da bismo na kraju spavale na aerodromu. Tražićemo da nam se nadoknade troškovi i bićemo uporne.

Nelogičnosti

OPASNE PO JAVNO ZDRAVLJE

Iako je na sajtu crnogorske vlade i juče stajalo da državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat ELISA IgM testa, u rešenju o zabrani ulaska koje je granična policija dostavili Ivani Mijailović piše da „s navedenim testom ne ispunjava uslove za ulazak“.

- Zadržana je na aerodromu „Podgorica“ do prvog narednog leta. To zahtevaju razlozi nacionalne, odnosno unutrašnje bezbednosti ili javnog zdravlja. Dolazi s područja Srbije i postoji opasnost od unošenja zarazne bolesti u Crnoj Gori - kovida 19 - stoji u rešenju koje je Ivani uručeno.

Na sajtu vlade

DRŽAVLJANI SRBIJE MOGU UĆI

  • Uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus, star ne više od 72 sata
  • Uz pozitivan rezultat antitela na koronavirus klase IgG dobijen ELISA serološkim testom, star ne više od 72 sata
  • Izuzetno, ulazak u Crnu Goru je dozvoljen i uz negativan rezultat ELISA IgM testa ili negativan ECLIA test, koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 sata
  • Uslov za ulazak sa ELISA IgM testom je da lice u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država izvan prethodne „zelene liste“ i ove, žute liste

NA SAJTU INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE CG

  • Uz negativan rezultat PCR testa
  • Uz pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom

Kurir.rs/Ružica Kantar/ Foto: Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track