ŽARIŠTE NA NOVOM BEOGRADU: Drugak doneo virus u školu, pa zarazio drugaricu!
Foto: Profimedia

korona među đacima

ŽARIŠTE NA NOVOM BEOGRADU: Drugak doneo virus u školu, pa zarazio drugaricu!

Društvo -

Oba učenika OŠ "20. oktobar" na Novom Beogradu sada su u dobrom stanju i bez simptoma, a polovina njihovog razreda upućena je u izolaciju

U Osnovnoj školi "20. oktobar" na Novom Beogradu juče je potvrđen prvi slučaj prenošenja koronavirusa među đacima!

Najpre je učenik drugog razreda dobio povišenu temperaturu, testiran je i potvrđeno je da je pozitivan na kovid 19, a nakon pet dana prisustvo virusa ustanovljeno je i kod učenice iz istog odeljenja.

Roditelji bili odgovorni

foto: Shutterstock

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da su učenici na času nosili maske, ali nisu u dvorištu, te je najverovatnije tako došlo do prenošenja virusa.

- Nije bilo nekog opisanog bliskog kontakta, ali je jasno da maske nisu nosili u dvorištu, a da su bili blizu - istakao je epidemiolog za TV Pink i dodao da je cela grupa iz tog odeljenja u izolaciji.

Direktor OŠ "20. oktobar" Branislav Nedeljković naveo je da su oba učenika u dobrom stanju i bez simptoma, te da se zahvaljujući odgovornosti roditelja nisu vratili u kolektiv pre testiranja.

- Jedan učenik je 7. septembra po povratku iz škole dobio povišenu temperaturu - 37,6, nakon čega su ga roditelji sutradan odveli na pregled. Preporuka lekara je bila da se stanje učenika prati. Detetu je posle dva dana bilo bolje, ali su ga pre povratka u kolektiv roditelji odveli na testiranje. Test od 10. septembra bio je pozitivan - rekao je direktor i istakao da je odmah izvršena detaljna dezinfekcija školskih prostorija.

- Obavešteni su svi roditelji učenika iz iste grupe da prate zdravstveno stanje svoje dece. Tako je 11. septembra učenica iz iste grupe dobija glavobolju, a narednog dana i povišenu temperaturu (37,8). Roditelji su dete odveli na testiranje i 14. septembra dobili pozitivne rezultate - naveo je Nedeljković.

Korona i u vrtićima

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da postoje razrađeni scenariji kako se postupa ukoliko dođe do prenošenja virusa korona između đaka, te da je to "moralo da se desi pre ili kasnije".

foto: Profimedia

- Ministarstvo prosvete i naši epidemiolozi su odradili izvanredan posao. Jedino ako ne poštujete mere, možete da dođete u situaciju da se virus prenosi. Ne možete da krivite decu da oni nisu poštovali mere, odgovorni su oni koji je trebalo da sprovode mere - ocenio je Lončar, uz napomenu da je škola važna zbog razvoja i socijalizacije dece i da nije isto da li se radi onlajn ili uživo.

Inače, prema rečima dr Kona, u pet vrtića je potvrđeno šest pozitivnih slučajeva, četvoro zaražene dece i dve vaspitačice.

Dnevni bilans korone

Skok broja novozaraženih

U Srbiji je, prema podacima koje je saopštio krizni štab, u poslednja 24 sata na korona virus testirano 7.709 osoba, od kojih je pozitivno 74, više nego duplo nego dan ranije. Preminula su dva pacijenta, dok je 28 na respiratorima.

Epidemiolozi o nadzoru povratnika

Dolazak s mora prijavite i preko interneta

Članovi kriznog štaba poručili su da će u naredna dva dana biti saopštena precizna uputstva kako da građani Srbije od petka u 18 sati prijave kovid ambulantama povratak iz Crne Gore, Hrvatske, Albanije, BiH i drugih rizičnih zemalja, ali će to najverovatnije moći da urade i elektronski, preko testa samoprocene na sajtu Ministarstva zdravlja ili telefonski ukoliko nemaju simptome. Oni sa simptomima morali bi da se jave u ambulantu.

- Postoji više načina provere. Jedan je kada se građani jave u kovid ambulantu, gde će ih lekar pratiti kroz evidenciju, kontrolne preglede ili kroz telefonski kontakt sa njima. Oni koji ne moraju da se jave u kovid ambulantu, nego se telefonom ili elektronski prijave, njih ćemo povremeno pitati u kakvom su stanju i da li je sve u redu i tih 10 dana oni će biti pod tom vrstom nadzora - naveo je epidemiolog Branislav Tiodorović i naglasio da deca i mladi koji se vraćaju sa letovanja 10 dana ne bi trebalo da idu u školu i na fakultet.

Dr Predrag Kon očekuje oko 50.000 ulazaka nedeljno u zemlju, a svi će, kako je rekao, dobijati upozorenje i obavezu da se jave u kovid ambulantu:

- To ne podrazumeva da osoba koja dođe kući mora odmah da se javi kovid ambulanti ili Zavodu za javno zdravlje. Postoji i elektronska mogućnost preko testa samoprocene, koja automatski dostavlja podatke primarnoj zdravstvenoj zaštiti - pojasnio je Kon i podvukao da je striktna obaveza ukoliko dobiju povišenu temperaturu ili tegobe da se jave u kovid ambulantu na pregled.

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević podvukla je da neće biti kazni za one koji se ogluše o obavezu javljanja lekarima po povratku iz inostranstva:

- Tema je to da se građanima omogući pristup lekaru, saveti i praćenje stanja. Nije tema kažnjavanje niti popis ljudi koji su bilo gde bili - podvukla je Kisić Tepavčević.

Foto/Source:Profimedia/Kristina Vasković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track