Najnovije vesti

ŠTA DA RADIM? VRAĆAM SE S LETOVANJA U SUBOTU: Moram li odmah u dom zdravlja iako nemam simptome korone?
Foto: Nemanja Nikolić

važno za srpske turiste

ŠTA DA RADIM? VRAĆAM SE S LETOVANJA U SUBOTU: Moram li odmah u dom zdravlja iako nemam simptome korone?

Društvo

BEOGRAD - Po povratku sa letovanja ne treba da idete u kovid ambulantu ako nemate simptome!

Govoreći o zdravstvenom nadzoru građana koji se vraćaju sa letovanja, dr Darija Kisić Tepavčević je rekla da najveći broj građana Srbije putuje u zemlje koje su u crvenoj zoni po analizi učestalosti obolevanja u čitavoj Evropi.

Crna Gora se po visini učestalosti nalazi na trećem mestu. Na prvom mestu je Izrael koji uvodi tronedeljni karantin zbog razbuktavanja epidemije. U Crnoj Gori je 20 puta veća učestalost obolevanja nego u Srbiji, u Hrvatskoj je pet puta veća. Bojimo se da novi importovani rezervoari mogu predstavljati potencijal za zaražavanje. Ističe da se, po definiciji, nadzor odnosi na zdrave osobe, za koje se pretpostavlja da su mogući nosioci infekcije, objavio je RTS.

Kad je reč o karantinu, doktorka kaže...

- Nema ograničenja slobode kretanja, nema kazni. Kompletna suština je da se skrene pažnja da je tamo veći rizik nego u njihovoj zemlji, zatim da se da mogućnost da se jave nadležnoj zdravstvenoj službi. To ne znači da osoba koja nema simptome treba da se javi u kovid ambulantu. Moguće je proveriti telefonskim putem i elektronskim putem, postoji test samoprocene zdravstvenog stanja. To je orijentacioni skrining, pa ako ima sumnje, automatski se zakazuje pregled", navodi članica Kriznog štaba.

Ističe da postoji veći rizik da se epidemija razbukti od importovanih slučajeva nego od nekih žarišta u Srbiji. 

Srđa Janković je ovim povodom istakao da namera Kriznog štaba nije da "proziva" i kritikuje one koji letuju.

"Mi to ne želimo. Želimo da svi zajedno radimo na tome da se zaštitimo. Iskustvo zemalja je da povratak sa letovanja iz zemalja gde buja epidemija, predstavlja veliki rizik", naglašava imunolog.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...