Najnovije vesti

DOKTORKA KISIĆ UPOZORAVA GRAĐANE KOJI SU OTIŠLI U CRNU GORU: Rizik da dobijete koronu veći je nego prošle nedelje
Foto: Kurir Printscreen

korona u regionu

DOKTORKA KISIĆ UPOZORAVA GRAĐANE KOJI SU OTIŠLI U CRNU GORU: Rizik da dobijete koronu veći je nego prošle nedelje

Društvo

Rizik od oboljevanja građana od korona virusa koji su otišli u Crnu Goru je danas veći nego prošle nedelje izjavila je epidemiolog prof. Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je na konferenciji Kriznog štaba istakla da je taj rizik veći čak 25 puta.

Navodeći da je u Crnoj Gori hospitalizovano 229 pacijenata, a u Srbiji 331, Kisić Tepavčević je rekla da je rizik za hospitalizaciju na područje Crne Gore u odnosu na Srbiju osam puta veći, ako se uzme u obzir broj stanovnika.

Epidemiolog Predrag Kon je na pitanje da li mera nadzora može da bude kontraproduktivna, s obzirom da su velike gužve što je dodatni rizik, odgovorio da ne bi trebalo da bude tako i da se građani ne vraćaju samo autobusima već i avionom, kao i sopstvenim prevozom.

Prema njegovim rečima, nijedan slučaj zaražavanja u avio prevozu nije zabeležen pre svega zbog obaveznog korišćenja maski, te podseća da je regulisano da se maske nose i u autobsuma.

"Ne bi smelo da bude nekih ekscesa u smislu nekog povećaja", rekao je Kon.

Kon je istakao da je sistem nadzora izuzetno važan i za budući period kada se očekuje veći priliv građana, u novembru i decembru, a naročito uoči Nove godine.

"Taj sistem će biti od velike koristi", rekao je Kon.

Epidemiolog je ocenio i da su rezultati pokazali da u školama postoji disciplina, navodeći da je u 18 beogradskih škola bilo 19 slučajeva zaražavanja, te da su u samo jednoj školi bila dva povezana slučaja.

"To je pokazatelj da sistem funkcioniše. Ako budemo poštovali mere koje budemo donosili imamo ozbiljnu šansu da izbegnemo dramatičan udar kao šmo imali u julu", poručio je Kon.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...