BEZOBRAZNO! SRPSKI BANKARI KRŠE ZAKON I LOVE U MUTNOM! Ne daju učešće od 10 odsto za prvi stan!
Foto: Shutterstock

zA NJIH PROPISI NE VAŽE?

BEZOBRAZNO! SRPSKI BANKARI KRŠE ZAKON I LOVE U MUTNOM! Ne daju učešće od 10 odsto za prvi stan!

Društvo -

Sve banke, osim jedne, nisu ispoštovale preporuku NBS da građanima ponude bolje uslove da dođu do krova nad glavom, neke ih čak i pooštrile

Iako je Narodna banka Srbije još u junu preporučila bankarima da kupcima prvog stana smanje minimalno učešće sa 20 na 10 odsto kako bi što više građana lakše došlo do krova nad glavom, ovu preporuku je dosad prihvatila tek samo jedna banka u Srbiji.

U većini banaka, kako saznajemo, minimalno učešće za stambeni kredit je i dalje 20 odsto, dok su, da stvar bude gora, neke još dodatno pooštrile uslove.

- Pare za učešće za stan skupljam već godinama. Vrlo sam se obradovala kada je doneta odluka da se učešće smanji, ali kada sam konačno našla nekretninu koja mi odgovara i otišla u banku, doživela sam neprijatno iznenađenje. Rečeno mi je da se učešće nije smanjilo, a sličan scenario se ponovio u još četiri banke koje sam posetila - priča za Kurir Dragana M. iz Beograda, koja kaže da je, prema njenoj računici, za stan od 70.000 evra računala da će platiti 7.000 evra učešća, a da joj sada postaje jasno da će joj biti neophodno duplo više. Novac koji, kako kaže, ona nema.

Rigorozni uslovi

- Čak i u toj jednoj banci koja daje kredit sa učešćem od 10 odsto zahteva se da se za to učešće obezbedi jemac, koji u trenutku kada ti otplatiš kredit nema više od 70 godina, a pritom i na njegovu kreditnu sposobnost utiče tvoj kredit. Tako da je, praktično, i tu nemoguće uzeti kredit sa učešćem od 10 odsto - dodaje naša sagovornica, koja kaže i da su neke banke dodatno pooštrile uslove za one koji imaju platu manju od 120.000 dinara.

foto: Beta

Uplašili se korone

Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, kaže za Kurir da je odluka koju je donela NBS samo preporuka, te da banke na osnovu procene svojih bilansa i strukture „loših“ kredita, kao i kalkulacije rizika, imaju pravo da traže i rigoroznije uslove.

On napominje da bi se bankama generalno više isplatilo da daju manje učešće, jer bi rate bile veće, a time i veća zarada od kamata:

- Međutim, odluka da ne smanje učešće je zaštita od rizika kako ne bi došli u situaciju da imaju više „loših“ kredita koji im udaraju na kapitalnu adekvatnost i utiču na finansijsku stabilnost. Situacija s koronavirusom je dovela do mnogih neizvesnosti kad je reč o trajanju epidemije, privrednog rasta, zaposlenosti... Očigledno da je procena banaka da bi preuzele veći rizik kada bi se spustilo učešće na 10 odsto.

NBS

Pratimo šta rade

Iz NBS podsećaju da je i novom merom u avgustu bankama dat dodatni podsticaj da prilikom odobravanja kredita smanje obavezno učešće, kao i da pažljivo prate primenu novih odluka NBS u bankarskom sektoru. Iz Udruženja banaka nismo dobili komentar.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track