KINESKA ILI RUSKA VAKCINA? Epidemiolog Petrović objasnio koja je vakcina BOLJA I ZAŠTO (ANKETA)
Foto: Printscreen, Profimedia

presudno iskustvo

KINESKA ILI RUSKA VAKCINA? Epidemiolog Petrović objasnio koja je vakcina BOLJA I ZAŠTO (ANKETA)

Društvo -

Doktor Radmilo Petrović objasnio je prema kojim kriterijumima bi trebalo da odaberemo iz koje zemlje je vakcina najkvalitetnija. Kaže da će sigurno biti više vakcina i da je najbolje kada postoji mogućnost izbora.

"Takva odluka je dobra i je najbolje imati više opcija. Svako treba da izabere vakcinu, ne po zemlji u kojoj je nastala, nego na osnovu tehnologije po kojoj je pravljena i samoj strukturi. Ja bih lično zbog takvih kriterijuma primio rusko cepivo", rekao je epidemiolog.

Rusi su najkompletniji

Kada bih birao između ruske, kineske, britanske ili američke, izabrao bih rusku, zato što smatram da je najkompletnija, kaže srpski epidemiolog.

"Rusi imaju najveće iskustvo u tome, napravili su vakcinu za ebolu i jedan oblik SARS virusa. Imali su pozitivne i negativne situacije, iz kojih su mnogo naučili. Još pre 50 godina su radili žive vakcine uz pomoć kojih su videli šta ne treba raditi. Kada se sve uzme u obzir, oni ispunjavaju najviše kriterijuma", kaže dr Radmilo Petrović.

Francuzi ispali iz trke

Kako bismo se sami opredelili, potrebno je da znamo kakva je tehnologija uz pomoć koje je vakcina napravljena.

“Po tome su prednjačili Amerikanci, Rusi, Kinezi i Englezi. Čini se da su Francuzi ispali iz ove trke, iako se dugo činilo da imaju najmoderniju tehnologiju koja im omogućava proizvodnju. Kinezi su prvi reagovali, ali nemaju tehnološkog iskustva u ovoj oblasti”, kaže dr Radmilo Petrović

Kurir.rs/Objektiv.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track