NULTA SERIJA DO KRAJA GODINE: Na vojnoj vežbi na Pešteru prvi put će zagrmeti modernizovani tenk M-84
Foto: Printscreen

SADEJSTVO 2020

NULTA SERIJA DO KRAJA GODINE: Na vojnoj vežbi na Pešteru prvi put će zagrmeti modernizovani tenk M-84

Društvo -

U sklopu vojne vežbe "Sadejstvo 2020" u subotu ćemo na Pešteru videti 2.800 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa 150 vozila i sistema i više od 40 vazduhoplova.

Posle dužeg vremena videćemo i gađanje bojevom municijom iz aviona "mig-29" i "super galeb G4" i prvi put iz nekih helikoptera. To nisu jedini noviteti koje ćemo videti na privremenom poligonu "Pešter".

U sklopu vojne vežbe moći će da se vidi modernizovani tenk M-84 AS1 i AS2. Tako će biti prikazano sve što je urađeno prethodnih godina na modernizaciji tog tenka koji je prvi put proizveden pre 37 godina.

Ovo je prva modernizacija tog tenka koja je uspešno završena. Građani će moći da vide, što je retka prilika, gađanje bojevom municijom u pokretu iz ovog tenka.

Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse, rekao je da se od tenka očekuje da može uspešno da gađa u pokretu i da je taj tenk jedan od najvećih razvojnih projekata za potrebe kopnene vojske.

Dve faze razvoja tenka

- Tenk se razvija u dve faze, AS1 i AS2, koje su u takvom statusu razvoja da treba i mogu da se uključe u združena taktička uvežbavanja da se vidi kako funkcionišu u prirodnom taktičkom okruženju sa ostalim elementima. Svaka od ovih faza ima određeni broj podsistema koji donose unapređenja iz oblasti zaštite - ukazao je Miloradović.

Ističe da se iz tekućih sukoba vidi koliko je važno popraviti zaštitu tenka i koliko je neophodno imati odgovarajuću protivvazudšnu zaštitu.

Miloradović navodi da u prvoj fazi ima devet novih podsistema, a u drugoj fazi još 12. Svaki od njih je individualno proveren u ispitivanjima, a sada se sprovodi integralno ispitivanje tenka kao celine sa svim njegovim podsistemima u pravim, realnim, borbenim uslovima. Dodaje da imamo odgovarajuće klimatske uslove, loše, da bi ispitali kako sve to radi.

Miloradović kaže da su brojni sistemi, njih čak 21, koji su integrisani na tenk.

- Potrebno je imati adute iz rukava, osim same zaštite koja je značajno uvećana, značajno su povećani situaciona svesnost posade, pre svega komandira, koji je dobio nove daljinski upravljane oružne stanice sa termovizijskim laserskim sistemima za upravljanje vatrom - kaže pomoćnik ministra odbrane.

Dodaje da je značajno unapređena saradnja komandira i nišandžije u smislu navođenja tenka na izabrane ciljeve.

- Ono što je tenk mogao da uradi, odlična podloga za modernizaciju, to je bila jedna od najboljih modifikacija čuvene serije tenka T-72 ikad napravljenih, tako da ovo sada što dodajemo na njega bar ga dovodi na nivo najasavremenijih tenkova sa spekta mogućnosti posade da vrlo brzo reaguje na pretnje da ne bude vizuelno i potpuno zatvoren u taj uski prostor. Desetak uređaja je dodato na tenk da bi svi članovi posade i danju i noću mogli da vide šta se oko njih dešava - objasnio je Miloradović.

Prema njegovim rečima, komandir je opremljen komandno-informacionim sistemom, gde se njegova situaciona sredstva proširuju preko onoga što vidi svojim senzorima. Tako će moći da na vreme preduzme zaštitne akcije i da na vreme dobija informacije o ciljevima koje treba da gađa i uništi.

Miloradović kaže da se faza jedan intenzivno testira i plan je da se uvede u naoružanje do kraja godine i da se nulta serija lansira do kraja godine.

- Mislim da ćemo uspeti da ostvarimo taj plan - zaključio je Miloradović.

(Kurir.rs/RTS/Foto:Printscreen/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track