KRIZNI ŠTAB Dr Darija: 173 novozaražena, 1 preminuli, najviše obolelih od 20 do 40 godina, a evo šta je rekla o merama (KURIR TV)
Foto: Covid19.rs Printscreen, Kurir Printscreen

NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI

KRIZNI ŠTAB Dr Darija: 173 novozaražena, 1 preminuli, najviše obolelih od 20 do 40 godina, a evo šta je rekla o merama (KURIR TV)

Društvo -

BEOGRAD - U poslednnjih 24 sata u Srbiji su registrovana 173 novozaražena, 1 preminuli i 21 pacijent na respiratorima. Testirana su 6.933 građanina.

Dr Darija Kisić Tepavčević je rekla da je među obolelima čak 40 odsto onih starosti između 20 i 40 godina, znači mlađih i radno sposobnih koji idu na posao. Kad je reč o mlađima, vidi se da su posredi osobe koje ne primenjuju mere zaštite. Stariji, od 60 i 70 godina, najčešće se zaraze u kontaktu sa mlađim članom porodice. Doktorka je pohvalila đake i nastavnike kod kojih je očigledno da primenjuju i poštuju mere.

foto: Covid19.rs Printscreen

Od početka školske godine virus korona potvrđen je kod 98 dece, izjavila je danas zamenica direktora Instituta za javno zdravlje epidemiolog Kisić Tepavčević. Ona je na redovnoj pres konferenciji Kriznog štaba rekla da je koronom zaražen 61 učenik u osnovnim školama, a u srednjim 37 učenika.

Kisić Tepavčević je kazala da je od 5. oktobra do danas virus otkriven kod 17 dece, od čega kod devet učenika osnovne škole, a osam kod srednjoškolaca. Pojasnila je da se radi o sporadičnom obolevanju i zaražavanju u tri klastera - jednom u srednjoj školi sa dvoje obolelih učenika navodeći da je taj razred u samoizolaciji.

''Dva klastera su u osnovnim školama, jedan u Kragujevcu gde je dvoje obolelih, a drugi u Beogradu gde je četvoro učenika zaraženo'', rekla je Kisić Tepavčević. Ona je pohvalila učenike i nastavnike da se očigledno pridržavaju propisanih mera i da se nastava izvodi nesmetano i kontinuirano sa sporadičnim obolevanjima, a bez značajnijeg širenja u školama.

Neće biti relaksacije mera za gerontološke centre

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih osoba virusom korona zaraženo je 38 korisnika i 10 zaposlenih, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević. Ona je navela da je reč o veoma osetljivoj populaciji, da se relaksacija mera u tim ustanovama poslednja donosi, jer ne sme da se dozvoli unošenje virusa. Na pitanje novinara da li će oslabiti mere jer u gerontološkim centrima u Vojvodini ima korisnika koji već šest meseci ne izlaze napolje na ulicu, KIsić Tepavčević je rekla da se o tome stalno diskutuje na sednicama Kriznog štaba, ali da relaksacije mera u ovom momentu neće biti.

"To pitanje je jako značajno. Jasni su nam problemi i emotivni i socijalni koji proizilaze iz svega toga. Svima treba da bude jasno zašto su tako rigorozne mere, jer se virus unese u takav kolektiv onda se širi kao požar", navela je ona na konferenciji za medije. Podseća da su bile dozvoljene pošete na otvorenom uz određenu distancu. Država je, kako je navela, i za državne i privatne ustanove da se korisnici vaksinišu protiv gripa i protiv stretokokusa pneumonije. "Zaštita protiv virusa i bakterije se pokazala u svim zemljama sveta kao specifična mera primarne prevencije, tako da se nadamo da ćemo jednom takvom zaštitom povećanjem kolektivni imunitet u najosetljivoj kategoriji", zaključila je ona.

Dr Darija je rekla da trend rasta broja zaraženih virusom korona u Srbiji jeste zabrinjavajući, ali je dobro to što ga ne prati porast broja hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima. Ona je na redovnoj pres konferenciji Kriznog štaba upozorila na rapidan porast obolelih od Kovida-19 u celoj Evropi, a posebno u zemljama našeg okruženja, kao što su Slovenija, Hrvatska i Mađarska, uz napomenu da postoji opasnost da se sličcno desi i u Srbiji.

''Ali, ne mora da bude tako, isključivo zavisi od nas, do sada smo pokazali da smo odgovorni i savesni. Sve nas zabrinjava porast obolelih, jer to znači da svaki dan ima sve više osoba koji su nosioci infekcije i mogu da je prenesu'', kazala je Kisić Tepavčević.

1 / 5 Foto: Adria Media TV

Naglasila je da sada svi treba da daju sve od sebe i ne dozvole da se inficiraju i dalje prenose infekciju ističući da porast obolevanja u jednoj populaciji isključivo zavisi od toga koliko nas primenjuje preventivne mere.

Upitana o najavljenoj novom talasu i da li će Krizni štab raditi nešto drugačije nego proteklih pola godine, Kisić Tepavčević je kazala da su se saznanja o virusu menjala od početka, ali da su preventivne mere ono što je nepromenjivo i što pokazalo kao efikasno.

''Opšte mere su doživljavane tek tako, kao nešto usput, dok se ne pronađe vakcina, čak i od strane SZO. Ali, svako od nas treba da shvati da su te mere znajčajne i da da lični doprinos da sredina u njegovoj u porodici i radnom okruženju bude bezbedna'', kazala je Kisić Tepavčević. Ona je istakla primer Kine i odgovorno i disciplinovano ponašanje građana navodeći da ta zemlja već duže vreme nema slučajeva lokalne transmisije virusa niti preminulih, iako nema vakcinu u masovnoj primeni niti specifičan lek za Kovid-19.

Zaraženo 40 korisnika i devet zaposlenih

Zaključno s današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, potvrđeno je prisustvo oboljenja kovid-19 kod 40 korisnika i devet zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo rada Srbije. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.044, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite 424. Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track