Najnovije vesti

DIREKTORKA BATUTA OTKRILA: Više od 50 odsto građana OVO navodi kao PRVI ZNAK infekcije koronom
Foto: Printscreen TV Pink

Maska može prekinuti širenje virusa

DIREKTORKA BATUTA OTKRILA: Više od 50 odsto građana OVO navodi kao PRVI ZNAK infekcije koronom

Društvo

Direktorka Instuituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović kaže da svakodbnevni porast broj potvrđenih kovid pacijenata ukazuje da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nestabilna i da se može očekivati porast broja inficiranih.

"Trenutno jedini način da se taj porast broja inficiranih zaustavi je nošenje maski, izbegavanje okupljanja i primena drugih mera", rekla je Jovanović.

Ona je naglasila da je osim lečenja zaraženih pacijenata, važno da se deluje preventivno i da se prekine dalje širenje virusa.

foto: Printscreen TV Pink

Napominje da je bitno da ukoliko neko ima povišenu temperaturu, ostane kod kuće, izoluje se, prati stanje i ukoliko dođe do pogoršanja pomoć potraži u najbližoj kovid ambulanti.

"Sa povećanjem broja zaraženih pacijenata, raste i broj pacijenata na bolničkom lečenju. Jedan broj pacijenata je u teškom stanju, a raste i broj preminulih", navela je ona za TV Pink.

Retko, ali se dešava, da u četvoročlanoj porodici dvoje ukućana budu zaraženi, a dvoje da nije zaraženo. Jovanović objašnjava da zaražavanje ima veze sa imunitetom svake osobe, a da će nauka u budućnosti dati odgovor da li postoje genetske predispozicije za dobijanje virusa.

Više od 50 odsto građana sa sumnjom na kovid, koji dođu u Institut Batut na PCR testiranje, kao prvi znak infekcije kažu da su izgubili čulo ukusa i mirisa.

"Pacijenti treba da znaju da dugo traje oporavak i pojedini ukusi i mirisi se duže čekaju na regeneraciju. To je neprijatno za pacijente, stvara dodatnu nervozu", pojašnjava ona.

Jovanović je apelovala na građane da nose masku u zatvorenom prostoru, da se maska nosi pravilno- pokrivanjem usta i nosa, ali i da se redovno provetrava zatvoren prostor.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...