Najnovije vesti

OPASNO! SEKS POSLE KORONE NE SME DA TRAJE DUŽE OD 10 MINUTA: Doktor Ristić savetuje samo POZE koje ne zahtevaju napor
Foto: TV Pink Printscreen

upozoreje onima koji su preležali opaki virus

OPASNO! SEKS POSLE KORONE NE SME DA TRAJE DUŽE OD 10 MINUTA: Doktor Ristić savetuje samo POZE koje ne zahtevaju napor

Društvo

Pacijenti koji su preležali koronavirus ne bi smeli da vode ljubav bar mesec dana posle oporavka od infekcije, upozoravaju stručnjaci!

Uz to, sam odnos ne sme da bude žestok i ne bi trebalo da traje duže od deset minuta, jer u suprotnom može u velikoj meri da pogorša postojeće stanje i dovede do ozbiljnih srčanih oboljenja, pa čak i smrti.

Zbog svega ovoga stručnjaci savetuju da se primenjuju manje naporne poze. Kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić objašnjava da kovid-19 u zavisnosti od težine kliničke slike ostavlja razne posledice u organizmu, a jedna od posebno ugroženih grupa jesu srčani bolesnici i osobe sa visokim krvnim pritiskom, pa preuranjena aktivnost i uzbuđenje, kao i drugi fizički napori samo bi mogli da pogoršaju stanje pacijenta.

Saveti

* Upražnjavajte samo poze koje ne zahtevaju veliki napor * Četiri nedelje posle preležane infekcije izbegavajte vođenje ljubavi * Odnos ne sme da bude duži od 10 minuta * Posavetujte se sa lekarom pre stupanja u odnose * Obavite pregled ultrazvukom pre upražnjavanja odnosa

- Bez obzira na stepen oštećenja srca i težine kliničke slike korone, pacijent ne bi trebalo da ima seksualne odnose bar četiri nedelje posle preležane infekcije. Sam odnos ne sme da bude naporan i ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta. S vremenom, kako oporavak napreduje, povratak seksualnim aktivnostima može i da poboljša zdravlje bolesnika, ali mora strpljivo. Znači, prvo oporavak, pa onda vođenje ljubavi - kaže Ristić.

On dodaje da posle preležanog virusa sledi oporavak pod nadzorom lekara, a njegova dužina zavisi od osnovne dijagnoze i potencijalnih oštećenja izazvanih kovidom-19.

- Koronavirus uništava u manjem ili većem obimu ćelije srca, odnosno srčanog mišića, što dovodi do njegovog slabljenja, a sve to prouzrokuje umor, nedostatak kondicije, slabu pokretljivost. Da bi se čovek potpuno oporavio, mora da prođe od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Tako i povratak normalnom životu, uključujući i vođenje ljubavi, zavisi od opšte kliničke slike i meri se u nedeljama - objašnjava Ristić, i dodaje da povratak normalnom životu mora da bude pod nadzorom lekara. Na osnovu pregleda ultrazvukom koji pokazuje snagu srčanog mišića, doktor može da proceni kako pacijent treba da se ponaša i čega da se lišava radi svog zdravlja.

 Kurir.rs/Informer

 Foto printscreen TV Pink

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...