BRANKO RUŽIĆ I SEM FABRICI NAJAVILI KAMPANJU: Obrazovanje je važno, na RTS-u i RTV-u
Foto: Tanjug/ Dragana Kujundžić

namenjeno svima

BRANKO RUŽIĆ I SEM FABRICI NAJAVILI KAMPANJU: Obrazovanje je važno, na RTS-u i RTV-u

Društvo -

BEOGRAD, 23. novembra 2020. (Beta) - Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić najavili su danas kampanju pod sloganom Obrazovanje je važno namenjenu učenicima i roditeljima, nastavnicima, profesorima, studentima i građanima Srbije.

Tokom trajanja kampanje Obrazovanje je važno, narednih mesec dana u pauzama između onlajn časova na RTS biće prikazivani igrani skečevi o svakodnevnim situacijama koje školovanje čine važnim i zanimljivim, a u ulogama profesora pojavljuju se poznati glumci Ivan Bosiljčić, Kalina Kovačević, Bojana Stefanović, navodi se u saopštenju EU info centra.

Na Radio-televiziji Vojvodina skečevi će biti emitovani i na jezicima nacionalnih manjina.

"Pomoć Evropske unije u reformama koje sprovodimo u obrazovanju svakako nam je dragocena i dalje očekujemo odličnu saradnju. Jako je važno što se obrazovanje našlo među prioritetima nove vlade. EU svakako je najveći donator u Srbiji i uživamo podršku u jednom od najvažnijih zadataka u narednom periodu - izradi Strategije razvoja obrazovanja do 2027. godine", izjavio je Ružić za Radio televiziju Srbije.

foto: Kurir Printscreen

Od početka pandemije korona virusa EU je donirala više od dva miliona evra za prilagodjavanje obrazovnog sistema učenju na daljinu.

"Naše sutra zavisi od današnjeg ulaganja u nove generacije. Ovo je cilj onoga što EU podržava u obrazovnom sektoru u Srbiji. Do sada je više od 40.000 prosvetnih radnika steklo nove veštine i znanja kroz stručne obuke. Modernizovano je 175 srednjih stručnih škola i razvijeni su savremeni nastavni planovi za nove obrazovne profile, u skladu sa potrebama tržišta rada. Više od 300 osnovnih i srednjih škola renovirano je, opremljeno i modernizovano sredstvima EU", naveo je Fabrici.

On dodaje da su u saradnji Srbije i EU brojne predškolske ustanove opremljene igračkama, nameštajem i nastavnom opremom, a 27 fakulteta i istraživačkih centara opremljeno je modernom opremom.

"Oko 10.000 studenata, profesora i nastavnika imalo je do sada priliku da učestvuje u programima kroz koje unapređuju svoje veštine direktno kroz obrazovne institucije širom Evrope, a od 2019. godine Srbija učestvuje u programu Erasmus+ - na nivou EU članica. Ovi podaci verujem daju utisak o veličini i rezultatima koji su do sada ostvareni. "Obrazovanje je važno", istakao je on.

Kao najveći partner Srbije u modernizaciji obrazovnog sektora, EU je od 2003. godine donirala oko 100 miliona evra za reformu i unapređenje sektora obrazovanja na svim nivoima, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track