STANJE U KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ TEŠKO: Na lečenju 356 kovid pacijenata, sve puno ko oko, mesta više nema
Foto: Zorana Jevtić

Klinička slika neuporedivo teža nego u prethodna dva talasa

STANJE U KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ TEŠKO: Na lečenju 356 kovid pacijenata, sve puno ko oko, mesta više nema

Društvo -

Dr Savić podseća da lek za virus korona ne postoji, već da se leče samo posledice

BEOGRAD - U KBC Dragiša Mišović trenutno je na lečenju 356 kovid pacijenata i svi kapaciteti su popunjeni, kaže pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove dr Predrag Savić.

"Izuzetno je teška situacija u bolnici, sva mesta su popunjena. Klinička slika pacijenata koji su trenutno kod nas na lečenju je neuporedivo teža nego kod pacijenata koji su bili u prethodna dva talasa, tako da sada i bolničko lečenje duže traje", rekao je Savić.

On je rekao da su 83 pacijenta u jedinici intenzivne nege, da je 21 intubiran i na respiratoru, a da su ostali na visokim protocima kiseonika.

Navodi da pacijenti oboleli od kovid 19 u proseku ostaju na lečenju oko 12 dana, a da pacijenti koji su bili intubirani ostaju i duže od mesec dana.

Savić podseća da lek za virus korona ne postoji, već da se leče samo posledice. "Postupamo u lečenju prema protokolima Svetske zdravstvene organizacije i ne odstupamo od tih protokola. Trebaće nam dosta vremena, kada sve ovo prođe, da sagledamo šta je sve od lekova pomagalo pacijentima, a šta ne", rekao je Savić.

Pacijenti koji su na lečenju u Mišoviću uglavnom imaju respiratornu manifestaciju bolesti, sa obostranom upalom pluća.

foto: Zorana Jevtić

Bilo je, kaže, pacijenata i sa gastrointestinalnom manifestacijom bolesti, ali su u više od 95 odsto slučajeva u pitanju respiratorne manifestacije.

U Mišoviću se leče i deca zaražena virusom korona i trenutno je na lečenju u bolnici 24 dece, sa 17 pratilaca.

"Sva deca su sa lakšom kliničkom slikom. Kovid 19 kod dece uglavnom prati visoka temperatura i najblaže upale pluće", naveo je on.

U epidemiji virusa korona, koja u Srbiji traje već devet meseci, nije lako ni zdravstvenim radnicima, ali ni pacijentima koji se, osim sa virusom, bore i sa raznim strahovima, panikom.

Kaže da je od 1.222 zaposlenih u KBC Dragiša Mišović, virusom korona zaraženo njih 72 - lekara, sestara, tehničara, zaposlenih u tehničkoj službi.

"Ne može sa sigurnošću da se tvrdi da su zaraženi u bolnici, jer se više ne zna put zaražavanja, da li je to bilo na radnom mestu ili van radnog mesta", rekao je on.

Savić je apelovao na sve građane da smanje socijalne kontakte i nose masku, kako bi sprečili širenje virusa, zaštitili sebe, ali i druge.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track