NAČELNIK HITNE POMOĆI VMA DR JOVANOVIĆ: Otkrio kako sada razvrstavaju pacijente u trijažnom šatoru, imaju novi sistem
Foto: Pintskrin

potpukovnik dr Milan Jovanović, hirurg i načelnik Centra hitne VMA

NAČELNIK HITNE POMOĆI VMA DR JOVANOVIĆ: Otkrio kako sada razvrstavaju pacijente u trijažnom šatoru, imaju novi sistem

Društvo -

BEOGRAD - U trijažnom centru Hitne pomoći Vojnomedicinske akdemije za devet meseci pregledano je više od 65.000 osoba a od tog broja 7.000 pacijenata je hospitalizovano. Urađeno je i više od hiljadu hitnih operacija, rekao je potpukovnik dr Milan Jovanović, hirurg i načelnik Centra hitne pomoći VMA

Kako je objasnio gostujući na televiziji Pink, služba na čijem je čelu od 17. marta zbog novonastale situacije, zbog kovid infekcije, dežuraju svaki dan boreći se da virus ne dopre do pacijenata koji se leče od drugih bolesti.

- U ovom trećem talasu suočili smo se sa problemom da pacijente više ne možemo tako lako razvrstati na one koji imaju redovnu bolest i one koji boluju od kovid infekcije. Iz tog razloga u našem trijažnom centru pacijentu možemo da uradimo antigenske testove, brze testove, u jednom od naših šatora radimo snimak pluća i maksimalno se trudimo da infekcija ne dospe u zgradu i zarazi ostale pacijente koji zahtevaju našu negu zbog drugih oboljenja - rekao je dr Jovanović.

foto: Ana Paunković

Prema njegovim rečima trijažni centar, koji se nalazi ispred bolnice u velikoj meri im pomaže jer u njemu mogu da ustanove da li pacijent koji im se obratio za pomoć ima kovid infekciju ili ne, i u skladu s rezultatima preduzimaju odgovarajuće mere.

- Sada nam dolazi ogroman broj pacijenata sa povišenom temperaturom, simptomima kašlja, sa gubitkom čula mirisa ukusa a imaju i svoje tegobe poput infarkta miokarda, upale slepog creva, vezanih creva. Pre bilo koje intervencije radimo antigenske testove, brze testove (testovi za utvrđivanje antitela) radimo snimak srca i pluća uzimamo socioepidemiološku anketu, gledamo kliničku sliku i trudimo se pre svega da zbrinemo pacijenta, a potom ukoliko utvrdimo da je kovid pozitivan šaljemo ga u kovid bolnice na dalje lečenje - objasnio je dr Jovanović i dodao da niko ko im se obrati nema razlog za strah da neće biti na vreme i adekvtano medicinski zbrinut.

Kako je naveo nikom u ovim danima nije lako ali da lekari i uopšte medicinski radnici nemaju izbora.

- Ovo je naš posao, nemamo izbora i dokle god budemo mogli mi ćemo pružati pomoć. Zbrinuli smo svakog pacijenta koji nam se obratio za pomoć. Niko nije kriv za ovakvu situaciju, tako je kako je, davali smo sve od sebe tako će biti i ubuduće. Sve će ovo proći, ništa ne traje večno - rekao je dr Jovanović i još jednom podsetio građane da se čuvaju i poštuju epidemiološke mere.

(Kurir.rs/TV Pink/J.R./Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track