USIJANJE DANA

PAVLE ZELIĆ IZ AGENCIJE ZA LEKOVE: Uzorci Sputnjik vakcine već stigli, za Fajzer proučavamo dokumentaciju (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Pavle Zelić iz Agencije za lekove gost je Usijanja dana na Kurir televiziji.

Agencija za lekove primila je od nekoliko kompanija dokumentaciju za registraciju nove vakcine protiv kovida u Srbiji. Kada se može očekivati da vakcina bude odobrena? Šta sve piše u dostavljenim papirima? Da li će Srbija biti među prvim zemljama sveta koje će sprovesti vakcinaciju?

foto: Kurir

- Važno je da sve bude jasno. Stgla je dokumentacija za Fajzerovu vakcinu, desetine hiljada strana, ceo razvoj od početnih faza, a isto očekujemo i za Sputnjik vakcinu. Za nju su već stigli uzorci. Bitno je da krenemo u proceduru. Ovo je velika privilegija i prestiž, da to gledaju srpski stručnjaci. Mnoge zemlje Evrope čekaju odluku EU agencije, kaže Zelić.

- Jedno je šta pričaju kompanije, a drugo je provera. Učinićemo sve da budemo maksimalno efikasni a da ni jedan segment ne ugrozimo, dok ne budemo sigurni da su vakcine koje dobiju dozvolu efikasne i bezbedne.

- Istakao bih rad naše nacionalne laboratorije. Želimo da vidimo da je vakcina koja je stigla do nas bezbedna. Moramo uveriti građane da je vakcinacija neophodna a da su vakcine bezbedne.

Kako je moguće da se vakcina tako brzo nađe?

-Vakcine nisu počele ove godine da se razvijaju od početka, već su postojale platforme zbog ranijih epidemija, i razvoj novih vakcina se zasniva na postojećim istraživanjima. Pričamo o nekoliko vrsta različitih pristupa i načina izrade. To ne treba da nas plaši, iako je uvek pri svakoj novini postojala bojazan ljudi. Ali ovo je dokaz da je naša civilizacija sposobna da se izbori sa ovakvom pandemijom. Cela naučna zajednica radi da pobedi pandemiju.

foto: Kurir

Pojavile su se falsifikovane vakcine?

- To je veoma zabrinjavajuće. Ova situacija je pružila i kriminalnim grupama da zarade na strahu ljudi, u trenutnku kada se pojavila nada u lekove. To je strašno opasno, nadamo se da toga neće biti kod nas i da ćemo sprečiti da se dešava nešto tako.

- Maske nisu stoprocentna zaštita, ali moramo paziti, sad je noć najmračnija, i očekujemo da će vakcine pružiti nadu u ovom trenutku. Epidemija se neće lako zaustaviti.

Kad bi mogla početi masovna vakcinacija?

Sad se radi na koordinaciji celokupnog zdravstvenog sistema, koji ima za cilj da nas sledeće godine kompletno imunizuje. Svi koji imaju simptome moraju da se izoluju, a kda pričamo o testovima PCR je pravi odogovor, brzi testovi nisu pouzdani. A to nisu ni testovi ni lekovi sa interneta. Nikako ne treba koristiti takve stvari na svoju ruku. Ali vakcina neće biti opšte efikasna ako ima puno građana koji ne žele da se vakcinišu, i onda je obuhvat manji. U slučaju korone, ni nećemo građane terati da se vkacinišu silom, ali bi svi trebali da budu što odgovorniji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track