LEPE SLIKE IZ KASARNE: Više od 300 vojnika u Valjevu, Somboru i Leskovcu dalo reč da će uvek biti uz svoj narod
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

ponos zemlje

LEPE SLIKE IZ KASARNE: Više od 300 vojnika u Valjevu, Somboru i Leskovcu dalo reč da će uvek biti uz svoj narod

Društvo -

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "decembar 2020" i kandidata iz građanstva za kurs podoficira Ratnog vazduhoplovstva i PVO u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu.

Stefanović je poručio da su ovi mladi ljudi, koji se danas zaklinju na vernost našoj otadžbini i svoju budućnost vezuju za naš sistem odbrane, još jedan dokaz zasluženog poverenja i ugleda koji Vojska uživa među građanima Srbije.

Vojska, Lekovac, Valjevo, polaganje zakletve
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Čestitajući im položenu vojničku zakletvu, ministar je naglasio da su danas dali reč da će biti uz svoj narod gde god i kad god zatreba.

- Vaši roditelji, prijatelji, rodbina, ali i drugi pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, kao i ja lično, ponosni smo na vas. Onaj ko izabere da postane vojnik, ima posebno poštovanje, jer biti vojnik znači služiti opštem dobru, biti u zavetnom odnosu sa otadžbinom i biti spreman na napore i odricanja radi stabilnosti Srbije – istakao je ministar odbrane.

Vojničku zakletvu u kasarnama u Valjevu, Somboru i Leskovcu danas je položilo više od 300 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "decembar 2020" i kandidata iz građanstva za kurs podoficira Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Vojska, Lekovac, Valjevo, polaganje zakletve
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

- Dragi vojnici, dozvolite da vas sve tako nazovem, bez obzira na čin, zvanje i budući poziv, vas gotovo tri stotine danas u Srbiji, svojim opredeljenjem da dobrovoljno služite vojni rok, već ste pokazali odvažnost. Vaše starešine oficiri i podoficiri, potrudili su se da stvore uslove za vašu obuku, kako bi vam na efikasan i bezbedan način preneli sva svoja znanja i vojničko iskustvo – naglasio je ministar Stefanović dodajući da je uveren da će u vojsci steći i mnoga trajna prijateljstva i dragocena iskustva koja će koristiti u životu.

Ministar Stefanović je posebno naglasio da se nada da će neki od onih koji su danas na pisti kasarne u Valjevu, ujedno poželeti da im vojska bude životni poziv.

- Danas su ovde sa nama, u Valjevu, i mladi ljudi koji će nam se, nadamo se, ubrzo pridružiti i u profesionalnim redovima. Prošli ste najozbiljnije selekcije, i svi se osposobljavate da biste se pridružili našim renomiranim 204. i 98. vazduhoplovnoj brigadi, kao i 250. raketnoj i 126. brigadi VOJIN. Dragi polaznici kursa za podoficire, ponosni smo na vaše opredeljenje da se profesionalno ostvarite u ulozi zaštitnika neba Srbije i budete deo Vojske Srbije – istakao je ministar Stefanović.

Vojska, Lekovac, Valjevo, polaganje zakletve
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Prema njegovim rečima, Vojska danas nastavlja sa opremanjem i modernizacijom, a država radi predano i svakodnevno, na poboljšanju standarda vojnika i njihovih uslova rada.

- Zato hoćemo da i u narednoj godini, osim redovnog povećanja plata, to bude dodatnih 10 posto, kojim ćemo i značajnije stimulisati plate vojnika, a tako ćemo nastaviti da radimo i u narednim godinama – poručio je ministar odbrane dodajući da vojska jeste i tradicija i disciplina, ali i mnogo više od toga, zato što danas ulažući u ljude, koji su suština postojanja naše vojske, koji su njen najznačajniji resurs, ulažemo u snagu naše Srbije.

Biti pripadnik Vojske Srbije, naglasio je ministar Stefanović, prilika je za sve da budu i heroji za građane, da budu uz njih i u dobru i u zlu, ali i prilika za stalno usavršavanje i napredovanje.

- Naši pripadnici su čuvari stabilnosti naše zemlje, oni koji svojom sposobnošću odvraćaju bilo koga, makar i od pomisli da može da ugrozi Srbiju. Vi jeste ponos Srbije. Svuda širom sveta, gde su pripadnici naše vojske u multinacionalnim operacijama, dobili su najviše ocene. Lideri najmoćnijih zemalja današnjice njihovo učešće na vojnim paradama ocenili su najvišim ocenama. Ni za jedno ni za drugo ne ukazuje se tako olako prilika u raznim drugim profesijama – zaključio je ministar Stefanović.

On je izrazio uverenje da mladi imaju budućnost u našoj vojsci, da imaju od koga da nauče i kako da ostvare zavidne karijere i kako da budu najbolji u svom poslu, ali i najčvršći stožer budućnosti naše zemlje.

- Na mlade ljude koji su ovde danas smo i posebno ponosni, jer su se opredelili da budu starešine Vojske Srbije i da budu vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Oni su se usudili da pokažu da mogu i da umeju – zaključio je ministar Stefanović uz poruku da nikad ne zaborave da je Srbija naša jedina otadžbina.

Vojska, Lekovac, Valjevo, polaganje zakletve
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Ivan Andrić iz Valjeva odlučio se da dobrovoljno služi vojni rok zbog tradicije.

- Za mene je to čast, služiti Vojsci Srbije i mladima bih preporučio iz više razloga – naučite dosta toga, kako da se nosite kroz život i naučite lekcije koje ne možete da naučite u civilstvu, a važno je da se držimo zajedno, da pomažemo jedni druge – rekao je Ivan Andrić.

Jedna od vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka je Bojana Marković, pisac iz Arilja.

- Porodična tradicija me navela da se prijavim. Odrastala sam s tim idealima, cilj mi je bio da nastavim porodičnu tradiciju, mnogo volim svoju zemlju, patriota sam, a smatram da je najveća čast braniti Srbiju i dati sve za zemlju u kojoj smo rođeni. Vojska je dobro iskustvo i čovek se nauči da bude timski igrač. Vojska je velika porodica i uči nas da budemo dobri ljudi, časni i pošteni – istakla je Bojana Marković.

Kandidat za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i PVO Stefan Cicmilović iz Prokuplja iz ljubavi prema vojsci, otadžbini i našoj istoriji prijavio se na konkurs.

- Oduvek me privlačilo vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana. Nadam se da ću da budem odličan, a trudiću se da budem što bolji – poručio je Stefan Cicmilović.

Vojska, Lekovac, Valjevo, polaganje zakletve
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Svečanosti u Valjevu prisustvovali su i načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Grada Valjeva i Srpske pravoslavne crkve. Polaganje vojničke zakletve u kasarni "Vojvoda Petar Bojović" u Leskovcu vojnicima je čestitao zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, a u kasarni "Aerodrom" u Somboru zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track