Hleb "sava" ostaje 44 dinara
Foto: Zorana Jevtić

Nema poskupljenja

Hleb "sava" ostaje 44 dinara

Društvo -
Osnovna vrsta hleba "sava" neće poskupeti do daljnjeg i maksimalna cena vekne ostaće 44 dinara, saopšteno iz Ljajićevog kabineta

BEOGRAD - Osnovna vrsta hleba "sava" neće poskupeti do daljnjeg i maksimalna cena vekne ostaće 44 dinara.

Potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić je, odgovarajući na zahteve Unije pekara Srbije, rekao da Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" ostaje na snazi, jer nema realnog osnova za njene izmene, saopštio je Ljajićev kabinet.

Ljajić je razgovarao danas sa predsednikom Unije pekara Srbije Zoranom Pralicom o zahtevima pojedinih proizvođača hleba za promenom te vladine uredbe kojom bi maloprodajna cena vekne hleba "sava" od pola kilograma iznosila do 54 dinara.

On je dodao da je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija voljno da u narednom periodu nastavi razgovore sa predstavnicima proizvođača hleba u cilju pronalaženja načina za olakšanje njihovog poslovanja i pružanja različitih vidova pomoći iz delokruga nadležnosti ministarstva, navedeno je u saopštenju.

Pralica je na sastanku istakao neophodnost izmene Uredbe pravdajući takav zahtev cenama brašna i transporta, koje su od donošenja važeće Uredbe do danas porasle.

Od proleća 2011. cena vekne hleba "sava" od pola kilograma od belog brašna tip 500 nije povećavana i već dva puta je uredbama vlade ograničavana i snižavana, a kretala se u proteklih nekoliko meseci između 27 i 44 dinara.

Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" važi do 30. septembra, a prema tom dokumentu pekari su u obavezi da na tržište dnevno plasiraju 40 procenata hleba "sava".

Proizvođači hleba u Srbiji tražili su poskupljenje i do 40 procenata, dok su stručnjaci ukazali da maksimalna cena osnovne vrste hleba "sava" ne sme da pređe 50 dinara za veknu i da država treba da interveniše kako bi sprečila veće oscilacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track