SPASONOSNO: Do kraja nedelje vakciniše se 11.000 ljudi
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BORBA PROTIV KORONE

SPASONOSNO: Do kraja nedelje vakciniše se 11.000 ljudi

Društvo -

Od danas počinje imunizacija zdravstvenih radnika, kojima u prvoj turi sleduje 1.200 doza vakcine „sputnjik V“, kao i 5.000 „Fajzerove“, čijih će još 5.000 vakcina primiti i korisnici staračkih domova

Do kraja nedelje biće vakcinisano oko 11.000 zdravstvenih radnika i korisnika gerontoloških centara. Već danas 1.200 doza ruske vakcine „sputnjik V“ ide u četiri klinička centra, a 10.000 doza vakcine „Fajzer-Bajonteka“ biće podeljeno zdravstvenim radnicima i gerontološkim centrima, najavio je juče za Kurir državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, koji je i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju.

Razrađen plan

Đerlek je rekao da će rusko cepivo biti raspoređeno u četiri klinička centra. - Po 300 doza „sputnjika V“ danas će biti dato Kliničkom centru Srbije, KC Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevac za vakcinaciju prioritetnih grupa zdravstvenih radnika, kreće se od intenzivnih nega kovid bolnica. Po 5.000 doza „Fajzer-Bajontekove“ vakcine ide zdravstvenim radnicima širom Srbije, a 5.000 doza u gerontološke centre i ustanove socijalne zaštite. Ove nedelje vakcinacija će biti svakim danom, osim na Božić, uključujući i vikend - objasnio je Đerlek, koji je naveo da je „Fajzerovih“ 19.500 doza juče stiglo u Srbiju.

Srbija trenutno ima ukupno 2.400 doza ruske vakcine „sputnjik V“, a trebalo bi da sve bude utrošeno do kraja nedelje. - Očekujemo da nam jave da li ćemo u drugoj polovini januara dobiti još doza „sputnjika V“, kojima se nadamo. Premijerka je rekla da ćemo u januaru imati milion doza i da će to biti kineske i ruske vakcine. Proizvođač „Sinovak“ još nije ništa poslao u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije, gde se obavljaju provera i odobravanje vakcina. Očekujemo da to bude u narednih desetak dana - naveo je Đerlek i dodao da je u prvoj fazi u planu vakcinacija oko 720.000 ljudi, a osim zdravstvenih radnika, koji idu po prioritetima u sedam grupa, počev od intenzvnih nega kovid bolnica, preko prijemno-trijažnih centara i kovid ambulanti, tu su i korisnici gerontoloških centara i ustanove socijalne zaštite, zatim stariji od 75 godina, građani od 64. do 74. godine koji imaju udružene bolesti.

Mirsad Đerlek
foto: Printscreen

Vakcinacija radnika niške crvene zone startuje već danas, a prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš, naveo je za Kurir da ukupno treba da se vakciniše oko 1.200 zaposlenih u crvenoj zoni. - Vakcinacija i kolektivni imunitet stanovništva su apsolutno jedini način da pandemiju stavimo ad akta. Bez toga imaćemo niz narednih talasa i pikova - kazao je Janković.

Prof. dr Vladimir Đukić, direktor KBC „Dragiša Mišović“, rekao je za Kurir da i u toj bolnici, koja je sada u kovid sistemu, danas startuje davanje cepiva. - Počinje vakcinacija i kod nas, a 350 zaposlenih treba da primi vakcinu - kratko je rekao Đukić.

Dan kasnije, na Badnji dan, cepivo će biti isporučeno i kovid bolnici u Batajnici.

Dinamika

- Trebovali smo oko 500 vakcina za Batajnicu, a u sredu startuje i kod nas - rekla je za Kurir dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici. O dinamici vakcinacije članovi Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju razgovarali su juče s ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i dogovoreno je da se pravi nedeljni ili desetodnevni plan vakcinacije.

O VAKCINAMA

„SPUTNJIK V“

vektorska vakcina

sadrži delove ljudskog adenovirusa

jedna doza sadrži adenovirus 5

druga doza sadrži adenovirus 26

daju se dve doze, na 21 dan

čuva se na 2-8°C

efikasnost 95%

vakcinacija
foto: EPA/LOUISA GOULIAMAKI

„FAJZER-BAJONTEKOVA“

mRNK vakcina

RNK prenosi genetsku informaciju virusa u ćelije čoveka

prva vakcina takvog tipa koja je dobila dozvolu za hitnu upotrebu, najpre u SAD

daju se dve doze, na 21 dan

skladištenje na -70 do -80°C

efikasnost 95%

PRVA FAZA VAKCINACIJE

oko 720.000 ljudi biće vakcinisano

zdravstveni radnici

korisnici gerontoloških centara i ustanove socijalne zaštite

stariji od 75 godina

građani od 64. do 74. godine koji imaju udružene bolesti

Bivši direktor Gerontološkog centra

Pušten na slobodu nakon osam i po meseci zatvora

Bivši direktor Gerontološkog centra u Nišu Milan S., koji se tereti da nije preduzeo mere za suzbijanje epidemije kovida 19 u ovoj ustanovi, zbog čega je preminuo 51 korisnik, pušten je na slobodu nakon osam i po meseci pritvora. - Rešenjem Apelacionog suda u Nišu od 31. decembra preinačeno je rešenje Višeg suda u Nišu i ukinut je pritvor protiv okrivljenog Milana S. i određeno da se odmah pustiti na slobodu - saopštila je Irena Gušić, portparol Višeg suda u Nišu, a prenosi Telegraf.rs.

Srbija tuguje

Preminulo 39 ljudi

U poslednja 24 sata u Srbiji su na koronavirus testirane 11.202 osobe, od kojih je 2.715 pozitivno, dok je, nažalost, 39 osoba preminulo. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 259 pacijenata.

Kurir / J.S.Spasić

Foto: Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track