GRČKA OSTAJE ZATVORENA ZA SRBE: Produžena zabrana ulaska, a ako idete u Englesku OVO obavezno morate imati
Foto: AMSS Printscreen, Shutterstock.

mere zbog epidemije korona virusa

GRČKA OSTAJE ZATVORENA ZA SRBE: Produžena zabrana ulaska, a ako idete u Englesku OVO obavezno morate imati

Društvo -

Građanima Srbije i trećih zemalja produžena je zabrana za ulazak u Grčku do 21. januara.

Ta mera je objavljena u Službenom glasniku Grčke i stupila je na snagu danas, prenosi MIA.

Ova odluka ne važi za građane iz zemalja Evropske unije i Šengen zone, kao i za državljane Australije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Singapura.

Privremena zabrana za ulazak u Grčku važi za sve državljane trećih zemalja na bilo kojoj ulaznoj tački, bilo kojim prevoznim sredstvom, uključujući avionska, morska, železnička i putna povezivanja, a iz preventivnih razloga u borbi protiv širenja virusa kovid-19 na grčku teritoriju.

Za kamione za transport robe otvoreno je sedam graničnih prelaza, četiri sa Bugarskom i po jedan sa Severnom Makedonijom, Turskom i Albanijom, a za vozače ne važi obavezna potvrda negativnog PCR testa.

Za ulazak u Englesku i Škotsku potreban negativan test

Takođe, svi putnici koji dolaze u Englesku i Škotsku moraće da imaju negativan test na korona virus, ne stariji od 72 sata, saopštile su danas vlasti. Čak i u slučaju negativnog testa, putnici iz "rizičnih" zemalja moraće da budu u izolaciji 10 dana ili pet dana ukoliko se ponovo testiraju, precizira se u saopštenju britanske vlade.

Ta mera, koja će stupiti na snagu sledeće nedelje u Engleskoj, ima za cilj zaštitu zemlje "od novih sojeva korona virusa poput onih u Danskoj i Južnoj Africi", dodaje se u saopštenju. Škotska vlada je najavila uvođenje sličnih mera.

Putnici koji u Englesku dolaze vozom, trajektom ili avionom moraće da pokažu negativan test pre ukrcavanja i mogu da budu kontrolisani po dolasku, a za kršenje mera predvidjena je kazna na licu mesta od 500 funti.

Predviđeni su izuzeci, posebno za drumske prevoznike i decu mladju od 11 godina. Britanske vlasti su krajem decembra uvele ograničenja za putnike iz Južne Afrike zbog novog soja korona virusa.

(Kurir.rs/ Tanjug, Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track