KORONA RAZORI PLUĆA TAKO DA OD NJIH NE OSTANE GOTOVO NIŠTA: Dr Lalošević otkriva šta opaki virus radi organizmu!
Foto: Zorana Jevtić

OPASNO

KORONA RAZORI PLUĆA TAKO DA OD NJIH NE OSTANE GOTOVO NIŠTA: Dr Lalošević otkriva šta opaki virus radi organizmu!

Društvo -

Korona zna toliko brzo da razori pluća da od od njih ne ostane gotovo ništa, čak i kod mladih koji iz punog zdravlja završavaju na respiratoru, pa i umiru. Od crne slike pluća s dva krila, kakvu svi znamo, neretko se dolazi do takozvanih belih pluća - pošast ih skroz zbriše!

Obolevaju i mladi

Radiolog prim. dr Ðorđe Lalošević, načelnik službe za radiološku dijagnostiku KBC „Dragiša Mišović“, ugostio je ekipu Kurira, kojoj je na snimcima skenera pokazao kako korona brzo razara pluća. - Najviše me je iznenadilo to što izaziva teške promene na plućima kod mladih ljudi. Ne obolevaju i ne umiru samo stari i oni koji imaju komorbiditete, to jest druge bolesti, već i mladi koji nikad nisu imali nijednu težu bolest. Najednom, iz punog zdravlja, ide jako loša slika i jako loše prognoze. I iznenađen sam brzinom napredovanja bolesti, za dan-dva situacija može drastično da se promeni. Iako uložimo maksimalne napore, damo sve moguće lekove i terapije, dešava se da organizam to ne prihvata i gubimo pacijenta - kaže dr Lalošević.

korona virus, kovid 19, pluća
foto: Zorana Jevtić

On dodaje da postoje četiri faze kroz koje prolaze pluća pacijenta s kovidom 19, a da na skeneru skor ide od 0 do 25, koji je i najgori i smrtonosan. - Najpre ide takozvano mlečno staklo, kada se najmanji delovi pluća pune tečnošću, a što ne može da se vidi na rendgenu. Onda se pluća popločavaju, što vodi ka zapaljenju, i dolazimo do treće faze - konsolidacije, koja je i vrhunac bolesti, gde je pneumonija, najčešće obostrana, u punom jeku. To je neki 11-12. dan bolesti i nakon toga ili spasemo pacijenta ili, nažalost, sledi ARDS - akutni respiratorni distres sindrom, koji se završava fatalno - objašnjava dr Lalošević. On nam je pokazao snimak pluća pacijenta sa skorom 25, koji je preminuo na respiratoru, kao i pacijenta koji je takođe imao katastrofalan skor - 23, a uspeo je da se izvuče.

Sačekati snimak

Snimanje pluća, dodaje dr Lalošević, treba da se radi najranije četiri-pet dana od početka bolesti, nikako pre: - Ako uradite odmah, može da vam da lažnu sliku da je sve u redu, što se i meni desilo kad sam saznao da sam pozitivan. Snimak je bio čist i bio sam otpušten. Ali vrag je ubrzo došao po svoje - dobio sam obostranu upalu pluća i završio u bolnici.

korona virus, kovid 19, pluća
foto: Zorana Jevtić

I pulmolog dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici, iako i sama ima dugogodišnje iskustvo s plućnim bolesnicima, zatečena je onim što korona uradi. - Strašno sam iznenađena kako brzo zna da napreduje i uništi pluća. Dešava se da promena kliničke slike bude toliko brza da se časkom dođe do takozvanih belih pluća. To se događa čak i kod mladih. - Ako se ne preduzme nešto, vrlo brzo se to završava fatalno - kaže za Kurir dr Adžić Vukičević i dodaje da se, na sve to, ponekad i ne zna da li bolesnik ima neku pridruženu bolest, što dodatno komplikuje situaciju.

korona virus, kovid 19, pluća, Tatjana Adžić
foto: Marina Lopičić

Ona ističe da se zbog svega toga moraju davati velike doza kortikosteroida, uz kiseonik, antibiotik i niskomolekularne heparine.

Da se izbegne potpuna katastrofa VAKCINA JE SPAS!

Primio sam vakcinu protiv korone iako sam preležao kovid nedavno i imam antitela. Želim svojim primerom da pokažem koliko je važno da se primi vakcina jer to je jedini spas od totalne katastrofe. A najteže mi pada što posle ovolike borbe, ovoliko umrlih i obolelih, čujem neke, među njima i svoje prijatelje, koji tvrde kako korona ne postoji i ne nose maske. Dođe mi da ih sve uvedem u crvenu zonu da vide kako korona „ne postoji“! - kaže dr Lalošević.

FAZE NAPADA KORONE NA PLUĆA

1. MLEČNO STAKLO 4-5. dan od početka bolesti. Acinusi - najmanji delovi pluća, pune se tečnošću i ona gube svoju funkciju

2. POPLOČAVANJE 8-10. dan od početka bolesti. Vodi ka pravom zapaljenju pluća, koje se tek vidi na rendgenu (mlečno staklo se ne vidi na rendgenu), vide se razni izlivi na plućima

korona virus, kovid 19, pluća
foto: Zorana Jevtić

3. KONSOLIDACIJA 11-12. dan bolesti. Pravo zapaljenje pluća i sam vrhunac bolesti. Iz ove faze se ide na ovu ili onu stranu, sledi ili oporavak ili smrtni ishod

4. REZOLUCIJA - faza kod onih koji prežive i idu ka oporavku. Stvaraju se tzv. fibrozne trake, ožiljavanje, gde se jasno vide ožiljci ostali od bolesti, ali i znak da sledi oporavak

Bitka NA RESPIRATORU 215 LJUDI

U Srbiji je u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 11.068 građana, od kojih je 2.218 pozitivno. Nažalost, preminule su 34 osobe. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 215 pacijenata.

korona virus, kovid 19, pluća
foto: Zorana Jevtić

Bakterijska upala JASNA RAZLIKA

Dr Lalošević nam pokazuje i snimak skenerom bakterijske pneumonije: - Jasno se vidi razlika između upale pluća izazvane virusom i bakterijom. Ova potonja je obično jednostrana i jasno konsolidovana, dok virusna, što je vidi i kod korone, zahvata cela pluća.

Dr Danilo Bošković OTKRIVALI SMO I TUMORE

korona virus, kovid 19, pluća, Danilo Bošković
foto: Zorana Jevtić

Dr Danilo Bošković iz KBC „Dragiša Mišović“ nam kaže i da su brojnim kovid pacijentima na skeneru nalazili druge bolesti, pa i tumore. - Imamo i slučajeva da na skeneru otkrijemo tumore pluća za koje ljudi nisu ni znali, pa kad se izleče od kovida, idu da se bore s njima. Nalazili smo i limfome, tumore u abdomenu, jer snimanjem pluća zakačiš i deo stomaka. Takođe i promene na kičmi - objašnjava dr Bošković.

(Kurir.rs / Jelena S. Spasić / Foto: Zorana Jevtić)

9.1.2021.naslovna
foto: Kurir
Sveti Stefan, ikonica, Kurir
foto: Kurir

OBELEŽAVAMO SVETOG STEFANA: Danas poklon ikona sa zlatotiskom i molitvom

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici danas proslavljaju Stevanjdan, praznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu. Tim povodom Kurir svim čitaocima poklanja ikonu sa zlatotisku i molitvom.

Svetog Stefana slavi veliki broj građana, a pošto pada na treći dan Božića, to je prva krsna slava u godini.

Sveti Stefan bio je Jevrejin i rođak apostola Pavla. Prvi je od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili i postavili na službu pri pomaganju sirotinji u Jerusalimu. Zato je i prozvan arhiđakonom. On je prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenik. Telo Svetog Stefana krišom je uzeo i sahranio na svom imanju potajni hrišćanin i knez jevrejski Gamalil.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track