Cena hleba nepromenjena do 30. septembra
Foto: Nebojsa Mandic

Goran Knežević

Cena hleba nepromenjena do 30. septembra

Društvo -
Posle toga slede novi razgovori sa pekarima, naveo je ministar poljoprivrede

ARILJE - Ministar poljoprivrede Goran Knežević najavio je danas da će cena hleba ostati nepromenjena do 30. septembra, zbog intervencija države iz robnih rezervi, a posle toga slede novi razgovori sa pekarima.

Govoreći o posledicama suše, čija procena još nije napravljena, on je poručio da će Vlada pomoći koliko može da se štete saniraju.

"Štab za vanredne situacije prikuplja podatke sa terena i posle toga će se preduzeti konkretne mere. Nažalost, zbog finansijskih mogućnosti, država neće moći direktno da finansira sanaciju, ali će osloboditi poljoprivredne proizvođače nekih nameta koji su u ingerenciji države, istakao je Knežević tokom radne posete Arilju .

On je rekao da će sredinom septembra biti rebalans budžeta, kojim će se odrediti sredstva kojima će Vlada moći da raspolaže do kraja godine, i kojima će se obezbediti normalno funkcionisanje države i saniranje šteta suše.

Srbija je u ozbiljnim problemima. Republički budžet je razoren i samo za normalno funkcionisanje države do kraja godine, za plate, penzije i ostala izdvajanja, potrebno je pronaći 2,5 milijarde evra, koje Srbija u ovom trenutku nema, izjavio je Knežević.

Posle sastanka sa predstavnicima malinara iz Udruženja "Vilamet", on je najavio da će ministarstvo "tokom septembra izaći sa zakonom o podsticaju poljoprivredi, kojim će biti predviđene i subvencije za proizvodnju maline".

Predsednik Udruženja "Vilamet" Dragan Bogdanović izjavio je za Tanjug da je veliki pomak i to što je ministar došao u Arilje, i najavio da se nada boljoj saradnji od dosadašnje.

"Dogovorili smo se da Ministarstvu podnesemo elaborat u narednom periodu, kako bi počeli razgovore o dugoročnom rešavanju problema cene maline", rekao je Bogdanović.

Tokom radne posete Arilju, Knežević se, u razgovoru sa predstavnicima opštine, upoznao i sa radom lokalne samouprave, razvojnim projektima i mogućnostima za unapređenje saradnje Ministarstva poljoprivrede i opštine Arilje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track