Najnovije vesti

MEĐU NAJUGROŽENIJIMA

VAKCINACIJA ONKOLOŠKIH PACIJENATA: Stručnjaci savetuju kada je PRAVI trenutak da prime vakcinu! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo

Epidemija je ugrozila sve, a možda i najviše osobe obolele od malignih bolesti. Istraživali smo kada ali i koji bi onkološki pacijenti mogli da prime vakcinu protiv kovida 19.

Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma koji se bori sa tom bolešću već skoro deceniju, sa nama je podelio kako izgleda njegov život zbog dijagnoze koju ima.

"Kada sam oboleo, u to vreme nije bilo lekova za metastaski melanom, to je bila smrtnosna bolest i prema procenama lekara meni je ostalo par meseci života", kaže Savo.

On dodaje da je od 2012. do decembra 2013. godine njegovo stanje išlo iz lošeg u gore, jer su mu se stalno javljale metastaze na glavi i vratu.

"Ja sam i dalje bolestan i imam melanom s tim što već godinama nemam metastaze, što je odlično. Ono što nije dobro je da i dalje moram da pijem lekove", dodaje Pilipović.

S obzirom da su onkološki pacijenti ugrožena grupa, savet stručnjaka je imunizacija, ali u dogovoru sa lekarom.

"To se pre svega odnosi na pacijente koji su završili svoje onkološko lečenje i koji ne primaju aktivnu terapiju. Oni praktično mogu bez velikih konsultacija to da urade. Pacijenti na aktivnoj hemioterapiji, imunoterapiji, biološkoj terapiji za maligne bolesti najbolje bi bilo da vakcinu prime između dva ciklusa terapija, dve nedelje posle i nedelju pre sledećeg ciklusa", dr Darovin Radosavljević, onkolog.

I prof. dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije ističe da ukolikon neko prima hemioterapiju, njegov imuni sistem je u padu i davanje vakcine u takvoj fazi može biti "pucanje u prazno".

"Vi date vakcinu, a onda se pacijent razboli jer nije napravljena dodatna količina antitela na tu vakcinu. Savet je i ako imaju tumor koji je pod kontrolom opet da prvo porazgovaraju sa lekarom", kaže prof. dr Grujičić.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...