AMERIČKI MAGAZIN FORBS NAHVALIO SRBIJU: Savršen primer sprovođenja vakcinacije
Foto: Ana Paunković

pohvale

AMERIČKI MAGAZIN FORBS NAHVALIO SRBIJU: Savršen primer sprovođenja vakcinacije

Društvo -

Srbija i druge zemlje koje su pokazale suverenost u nabavci vakcina postaju globalni šampioni vakcinacije.

Ovim rečima ugledni američki magazin "Forbs" piše o porecesu imunizacije stanovništva koje sprovodi Srbija koja se ubraja među najuspešnije države sveta kada je reč o vakcinaciji svojih građana protiv korona virusa.

- Srbija predstavlja savršen primer sprovođenja vakcinacije. Građani ove zemlje mogu da biraju, ne samo vrstu vakcine, već i mesto u kome žele da se vakcinišu. Imunizacije se sprovodi širom Srbije na 410 punktova i vakcine su dostupne svim građanima, u svim gradovima širom zemlje - piše "Forbs".

Pohvale dobija i strategija vakcinacije koju uspešno sprovodi Vlada Srbije.

- Štaviše, Vlada je takođe primenila novu modernu platformu za isporuku i zakazivanje vakcina, nazvanu "Sistem za upravljanje imunizacijom Republike Srbije" - navodi se u tekstu.

Pozitivan komentar je dobila i internet digitalna platforma.

- Ova platforma pruža konkurentsku prednost u korišćenju algoritama veštačke inteligencije. Građani se mogu brzo prijaviti za imunizaciju putem ovog sistema upravljanja, koji u realnom vremenu daje obaveštenja o napretku, praćenju i rasporedu vakcinacija. Svi građani imaju pristup Nacionalnom portalu eUprave, što znači da nijedan deo stanovništva ne ostaje u mraku - piše Forbs.

Navodi se i da ne samo da se čini da je vlada zadovoljna, već da i građani Srbije na društvenim mrežama izražavaju zadovoljstvo zbog digitalne vladine inicijative i ukupnog iskustva sa vakcinacijom.

- Stotine centara primarne zdravstvene zaštite, mesta za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, Nacionalni institut za javno zdravlje, zajedno sa regionalnim ograncima, nekoliko vladinih agencija, Nacionalni portal e-uprave i nekoliko pozivnih centara - olakšavaju razmenu informacija, interoperabilnost i upravljanje - svi su integrisani u sistem - navodi se.

(Kurir.rs/ Forbs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track