TORLAK BI USKORO MOGAO DA POČNE PUNJENJE RUSKE VAKCINE: Đerlek saopštio lepe vesti, Srbija će prva van Rusije proizvoditi Sputnjik
Foto: Shutterstock

korona

TORLAK BI USKORO MOGAO DA POČNE PUNJENJE RUSKE VAKCINE: Đerlek saopštio lepe vesti, Srbija će prva van Rusije proizvoditi Sputnjik

Društvo -

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je danas da bi Institut Torlak za dva-tri meseca mogao da počne sa punjenjem i pakovanjem ruske vakcine Sputnjik Ve.

Kad je reč o mogućoj proizvodnji vakcine kod nas, Đerlek je rekao da bi se to moglo očekivati krajem godine, a možda i koji mesec ranije.

Gostujući na TV Prva naveo je da će rad Torlaka u proizvodnji vakcina imati dve faze, prva je punjenje i pakovanje smeše, koja bi u početku dolazila iz Rusije, a kasnije bi naš institut i sam proizvodio vakcinu.

Naveo je da je veoma dobro što je Ministarstvo zdravlja pre pet godina kupilo jednu od dve potrebne mašine i da je ostalo da se nabavi još jedna koja je znatno jeftinija.

Mirsad Djerlek
foto: Tanjug Printscreen

Đerlek je pojasnio da će se mnogo više detalja znati u subotu nakon završetka razgovora sa ruskom delegacijom koji počinju sutra.

- Investicija u proizvodnju vakcine je naša najbolja investicija u ovoj godini jer je do vakcina koje drugi proizvode teško doći - rekao je Đerlek i dodao da faza proizvodnje podrazumeva i novi pogon za proizvodnju vakcine i da tu očekujemo veliku pomoć Rusije.

Kad je reč o količinama koje bi Torlak proizvodio, rekao je da bi to bilo više nego što je nama potrebno i da bi mogli i da izvozimo vakcine.

Istakao je da će Srbija biti prva zemlja van Rusije koja će proizvoditi rusku vakcinu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja