SRPSKE VLADIKE SE PODELILE U DVA TABORA: Tajno sastanče danima i već su odredili svoje FAVORITE ZA NOVOG PATRIJARHA!
Foto: Marina Lopičić, Dado Đilas, Beta, Printscreen

UOČI izbor poglavara spc

SRPSKE VLADIKE SE PODELILE U DVA TABORA: Tajno sastanče danima i već su odredili svoje FAVORITE ZA NOVOG PATRIJARHA!

Društvo -

Novi patrijarh biće izabran 18. februara u kripti Hrama Svetog Save. Arhijereji,
podeljeni u dve struje, danima su sastančili

Sveti arhijerejski sinod SPC odlučio je juče da se predstojeći Sabor, koji je zakazan za 18. februar i na kome će se birati novi patrijarh, ipak održi u kripti Hrama Svetog Save zbog epidemiološke situacije.

Kako saznaje Kurir, vladike, podeljene u dva tabora, tajno su sastančile danima unazad, najviše u Nišu i Novom Sadu, i već su odredili svoje favorite, tačnije po trojicu njih. Svaki tabor će gurati svoju trojicu favorita da uđu u izbor za novog patrijarha. Taj metod je važan jer tako, ko god od te trojice, iz iste struje, bude izabran za patrijarha, sprovodiće politiku za koju se i zalaže taj tabor.

Sve isplanirano

Kako se ovaj izborni sabor održava usred pandemije koronavirusa, prvi put je dovedeno u pitanje i samo mesto održavanja. Sinod je juče prelomio i odlučio da predstojeće glasanje za novog patrijarha bude u Hramu Svetog Save. Iako se izbor poglavara SPC na kraju prepušta božjoj volji - monah u određenom trenutku izvlači iz jevanđelja kovertu sa imenom novog patrijarha, sam početak ovog izbornog ciklusa dobro je isplaniran. Vladike su među sobom podeljene u dva tabora, a kako objašnjava izvor Kurira iz Crkve, oba su se usaglasila o svojim favoritima.

- U izbor za patrijarha ulaze trojica vladika sa najvećim brojem glasova u Saboru. Potom se imena te trojice stavljaju u kovertu i jednu od njih, u određenom trenutku, izvlači monah. Međutim, kako oba tabora ništa ne žele da prepuste slučaju, oni neće gurati po jednog svog favorita i da razikuju da ne bude baš on izvučen za poglavara, već će gurati celinu - po trojicu kandidata, od kojih bi jedan potom bio patrijarh. Na taj način, ko god da bude izabran od njihovih kandidata, osigurali bi da se sprovodi njihova crkvena politika - kaže izvor Kurira i dodaje:

Ko se najbolje kotira

- Ovom izbornom saboru su prethodila sastančenja, nedavno je vladika niški Arsenije održao sastanak u Nišu, gde je bilo nekoliko vladika, uključujući i četvoricu iz Makedonije. Paralelno, vladika bački Irinej održao je nekoliko sastanaka u Novom Sadu. Taj tabor je odlučio da njihova trojka budu - vladike Irinej, Porfirije i Jefrem (banjalučki), s tim što se vladika Irinej generalno najbolje kotira u Saboru.

I drugi tabor je organizovao sastanke, ističe naš izvor. - Trojica vladika koje će gurati drugi tabor su Joanikije (budimljansko-nikšićki), Ignatije (požarevačko-braničevski) i Jovan (šumadijski). Kao rezerve, tu su mitropolit dabrobosanski Hrizostom i Grigorije (vladika frankfurtski i sve Nemačke) - dodaje.

Veliki broj vladika je već doputovao iz inostranstva na predstojeći Sabor, i to mahom tokom noći između utorka i srede.

Ovako se bira patrijarh

  • l 39 arhijereja ima pravo glasa u Saboru
  • l Od tog broja njih 30 ispunjava uslov da može ući u izbor za patrijarha (da ima najmanje pet godina eparhijske službe)
  • l Arhijereji biraju između sebe tri kandidata
  • l Izabrana imena se stavljaju na klir ili u jevanđelje
  • l Jednu od tri koverte sa imenom izabranog patrijarha bira monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik
  • l Patrijarh se ustoličava u Sabornoj crkvi u Beogradu drugi ili treći dan po izboru
  • l To je funkcionalno ustoličenje, kada i preuzima sve nadležnosti patrijarha i predsednika Sinoda i Sabora
  • l Ustoličenje će uslediti i u Pećkoj patrijaršiji, prema rečima mitropolita Hrizostoma, u septembru ili oktobru

Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track