VLADIMIR KECMANOVIĆ U USIJANJU DANA: Zašto je i ove godine Ninova nagrada izazvala polemiku? (KURIR TV)
Foto: Kurir

RASPRAVA O KNJIŽEVNOSTI

VLADIMIR KECMANOVIĆ U USIJANJU DANA: Zašto je i ove godine Ninova nagrada izazvala polemiku? (KURIR TV)

Društvo -

Podeljenost oko Ninove nagrade i dalje ne jenjava. Mnogi pisci su već prošle godine obećali da neće učestvovati na konkursu , a poziv na bojkot usledio je zbog sastava žirija.

Usijanje
foto: Kurir

Ove godine bila je slična situacija ali i dodatna reagovanja da se nagrađeni autor ogrešio o pojedine ličnosti iz naše novije istorije.

Gost Usijanja dana u 19.30 na Kurir televiziji biće pisac Vladimir Kecmanović.

- Sporni su svi članovi žirija, osim Branka Kukića, ostali su sporni. Ali nije ovo prvi slučaj, probmel je kad je Teofil Pančić dominantana ostali nekompetentni. Poršle godine su stvari poptuno ogoljeno, i morali smo da kažemo da mi nećemo u tome učestvovati. Rekli su i da su natifašisti i Jugosloveni, pa tako se nisu deklarisali ni 1944. To se nikog ne tiče, nego treba da poznaju književnost. Ne može ideologija da bude kriterijum. Mi smo rekli da nećemo u tome da učestvujemo. Veliki je pad tiraža romana koji su dobili NIN-ovu nagradu. Nagrada jako gubi kredibilitet već niz godina ubrzano, i to će se nastaviti. Nagrada pripada jednoj mulinacionalnoj kompaniji koju nagrada ne zanima preterano. NIje trebalo da se prodaje i nagrada kada je prodavan NIN.

Usijanje
foto: Kurir

- To će ostati da propada, pitanje je da li će se pojaviti nešto drugo što će je zameniti. Ja sa tom nagradom ne želim više ništa da imam. Oni pokušavajui da NIN-pvu nagradu prošire na region, za neki BSCG jezik, što je potiranje nacionalnog indentiteta. Onda su dali nagradu Basari da bi sebe zaštitili od skandala, a on ih ideološki potpuno podržava.

- Književnost postoji i bez nagrada, pamtimo dobre knjige, nema veze da li su dobilie nagradu.

- Više nisam u sukobu sa Bjelogrlićem, mi ne radimo više zajedno, i tako je najbolje. Radili smo dugi niz godina, ali sad je to sve završeno.

- Film Dara iz Jasenovca je odličan film, gledao sam ga među prvima. Sjajno je to što je urađen.Zločin u Jasenovcu je prikazan potpuno tačno.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track