NOVA METODA U INSTITUTU "DEDINJE": Talasima otčepljuju arterije zabetonirane kalcijumom
Foto: Kurir

LITOTRIPSIJA

NOVA METODA U INSTITUTU "DEDINJE": Talasima otčepljuju arterije zabetonirane kalcijumom

Društvo -

Doktori Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" izveli su danas prvi put intravaskularnu litotripsiju (IVL), kojom su uspeli da razbiju i sabiju uza zid arterije tvrde naslage kalcijuma kako bi pacijentima stavili stent i otčepili zapušene krvne sudove. Ekipa Kurira prisustvovala je operaciji na srčanoj arteriji, kojom je pacijentkinji od 72 godine ugrađen stent pošto je prethodno litotripsijom probijen tvrd sloj kalcijuma. Ovako je sprečen infarkt i spasen život.

operacija
foto: Kurir

Dr Dragan Topić, interventni kardiolog, koji je s kolegom dr Mihailom Farkićem obavio ovaj zahvat, objasnio je da se procedura izvodi tako što se žicom uđe u arteriju, pređe preko suženja, navuče se balon koji talasima pripremi suženje i kasnije se isporučuje stent.

Dragan Topic
foto: Kurir

- Specifičnost ove metode je što balon emituje ultrazvučne talase, koji razbijaju taj izuzetno tvrd kalcijum. Kada napravimo dobre pukotine, što proveravamo angiografski, možemo lepo da implantiramo stent i da to bude dobar rezultat - kazao je Topić.

dedinje
foto: Kurir

A prof. dr Dragan Sagić, interventni radiolog koji je prethodno izveo istu proceduru na butnoj arteriji pacijenta od 69 godina, istakao da je zapušenje bilo 99 odsto s ozbiljnim krečnim naslagama, a da je to sada potpuno otvoreni krvni sud:

dragan sagic
foto: Kurir

- Suština je da ti talasi ne oštećuju mekane, fine strukture arterije, već samo te tvrde kalcijumske ploče. Prednost je što nemate aktivno drobljenje kalcijuma u lumenu, kao kod drugih metoda kod kojih postoji opasnost da taj izdrobljeni kalcijum koji otpada začepi krvne sudove na periferiji. Ovo je praktično neinvazivna metoda, jer se talasima razbija kalcijum, nema nikakvog "burgijanja".

Kurir.rs - J. S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track