PREDRAG SAVIĆ I VUK JOVANOVIĆ U USIJANJU DANA: Šta izbor Porfirija može da znači za SPC i za odnose Srbije i Hrvatske? (KURIR TV)
Foto: Kurir Televizija

NOVI PATRIJARH

PREDRAG SAVIĆ I VUK JOVANOVIĆ U USIJANJU DANA: Šta izbor Porfirija može da znači za SPC i za odnose Srbije i Hrvatske? (KURIR TV)

Društvo -

Oko 15 časova čula su se zvona sa Hrama Svetog Save i iz Saborne crkve. Vladika Porfirije izabran je za novog srpskog patrijarha, kao 46. naslednik na tronu Svetog Save. Njegovo ime iz jevanđelja izvukao je monah Matej. Preostala dva kandidata, koja su dobila podršku 36 članova Sabora, bili su vladika bački Irinej i vladika banjalučki Jefrem.

Šta izbor Porfirija može da znači za SPC, govore gosti Usijanja dana: Vuk Jovanović, teolog i religiolog i Predrag Savić, advokat, poznavaoc kanonskog prava.

Predrag Savić, Predrag Savic, Usijanje dana
foto: Kurir Televizija

- U pitanju je zaista ličnost dostojna mesta patrijarha, svi ističu njegove sposobnnosti, čovek izuzetne energije posvećen narodu i crkvi. Njega karakteriše taktičnos tu donošenju odluka i čovek koji ume da sasluša druge, kaže Savić.

- Sa opreznošću možemo reći da je naša crkva dobila patrijarha koji će biti na tronu dugi niz godina i moći će da preduzme mnoge stvari, kaže Savić.

Usijanje dana, Vuk Jovanović, Vuk Jovanovic
foto: Kurir Televizija

- U Hrvatskoj su sve vrlo obazrivo izražavali o ličnosti novog patrijarha, ali bilo je i drugih napisa. Postoje tumačanje da bi njegov dolazak mogao da ublaži stav SPC oko dolaska pape u Srbiju, ali ne bih to rekao, kaže Savić.

- Crkva je zajednički pokušaj, ne može da se vodi bez naroda. I mi bi svi trebali da se molimo i da radimo da on predstavlja crkvu najbolje moguće, kaže Jovanović.

- Redak spoj duhovnosti i intelektualnih mogućnosti, veliki podvižnik. Meni se samo ne sviđa kad je bio član RRA, to mu je bio vruć krompir, kaže Savić.

- Nemoguće je namestiti apostolski žreb, ali pre njega idu glasovi episkopa. Pred novim patrijarhom su veliki izazovi, dobili smo čoveka koji će biti pomiritelj i koji će na pravi način prepoznati sve što je važno za crkvu i narod, kaže Savić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track